Eκθεση "βόμβα" από το ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων το οποίο περιγράφει την κατάρρευση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την διαμόρφωση νέων συνόρων για την Δύση που θα συνοδευτεί με δραματική αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα Βαλκάνια μέσω νέων βάσεων.
Από χτες, οι τόνοι στην Μόσχα είναι πανηγυρικοί. Μιλούν για διαδικασία "ντόμινο" που οδηγήσει στην αποσύνθεση του ΝΑΤΟ μετά τα όσα έχουν συμβεί και θα συμβούν με την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν την κατάρρευση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, η Ουάσιγκτον ενισχύει τις θέσεις της στα Βαλκάνια με στρατιωτική και πολιτική παρουσία, σύμφωνα με έκθεση που εκπόνησαν εμπειρογνώμονες του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων.
Αναφέρουν συγκεκριμένα οι Ρώσοι ειδικοί:
«Αν και υπάρχουν δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία που επιδιώκουν να ξεπεράσουν τις διαφορές και η Τουρκία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την αγορά αμερικανικών όπλων, είναι πιθανό ότι οι "ρεαλιστές" και από τις δύο πλευρές θα δείχνουν όλο και λιγότερο ενθουσιασμό για μια ισχυρή αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Η αποδυνάμωση της εταιρικής σχέσης κινητοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν μια εναλλακτική στρατιωτική δομή (σ.σ. στα Βαλκάνια).
Κεντρικό στοιχείο μιας τέτοιας δομής είναι η Ρουμανία, στην επικράτεια της οποίας βρίσκονται, από το 2011, οι αμερικανικές εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομική βάση, στο έδαφος της Ρουμανίας μπορεί να τοποθετηθούν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις με 3.000 άτομα προσωπικό και αν είναι απαραίτητο, το προσωπικό αυτό μπορεί να αυξηθεί σε 3.500 στρατιώτες, αλλά όχι για περισσότερο από 90 ημέρες.
Στο επίκεντρο κατά τους συγγραφείς της έκθεσης βρίσκονται η βάση Ντεβεσέλου και η αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου η οποία, μετά τον εκσυγχρονισμό της, μπορεί να φιλοξενήσει τους περισσότερους τύπους αεροσκαφών του ΝΑΤΟ.
Σημαντικές για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια είναι οι βάσεις στη Βουλγαρία:
Oι αεροπορικές βάσεις Μπεζμέρ και Γκραφ Ιγνατίεβο, η περιοχή ασκήσεων Νόβο Σέλο και το κέντρο κέντρο εφοδιασμού της πόλης Άιτος.
Ο αριθμός του προσωπικού των ΗΠΑ στη χώρα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες, είναι 2.500 άτομα με δυνατότητα επέκτασης έως και 5.000 για περίοδο έως και 90 ημερών.
Πιθανώς, υπό τις σημερινές συνθήκες αυτό δεν είναι αρκετό (για τις ΗΠΑ), οπότε το 2018 ανακοινώθηκε η δημιουργία πέντε νέων στρατιωτικών βάσεων στα Βαλκάνια.
Θα δημιουργηθεί μια αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Αλβανία (Κούτσοβα), ενώ συζητήθηκε η δημιουργία τριών στρατιωτικών θέσεων σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη.
Σχεδιάζεται επίσης η δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου του ΝΑΤΟ στην Καλαμάτα».
Η δημιουργία αυτών των θέσεων βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του συντονισμού και του προγραμματισμού, ωστόσο, αν είναι επιτυχής, θα ενισχύσει σημαντικά τη στροφή της Ουάσιγκτον στη Βουλγαρία και θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αισθάνονται περισσότερη ελευθερία στις σχέσεις τους με την Τουρκία.
Ενδεχομένως, η εμβάθυνση των διαφορών με την Τουρκία, εάν συνεχιστεί, θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να στηριχθούν πιο ενεργά στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», συμπληρώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.