24/12/2017 - 21:33
Οπωσδήποτε θέλουν εξεύρεση λύσης για το σκοπιανό σύμφωνα με Αμερικανό επίσημο αξιωματούχο , διότι αναμένεται η είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν άλλα σχέδια αναζήτησης για το θέμα της ονομασίας , επειδή ο Λευκός Οίκος που είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα ζητήματα αυτά δεν έχει σχέδιο Β » .
Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Χόιτ Μπράιαν Γιέ δήλωσε : « πιστεύω ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να λύσουν το θέμα του ονόματος εντός του 2018. Η ικανή ηγεσία και οι πρόθυμες κινήσεις που εκδηλώθηκαν πρόσφατα από τις δύο κυβερνήσεις για το θέμα αυτό είναι ενθαρρυντικές».
Ο Matthew Nimetz είναι ο πρωταγωνιστής των συζητήσεων ενώ οι αρχικές συνομιλίες βρίσκονται υπό τη μεσολάβηση αυτού του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ.
Συνεχίζοντας ο Yee τόνισε : «Ο κ. Nimetz και εγώ, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και να προωθούμε την καλή πίστη για τη διευκόλυνση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ» .
Σύμφωνα με τον ίδιο, η στάση που τηρεί ο σκοπιανός πρωθυπουργός, ειδικά όσον αφορά τη βελτίωση των σχέσεων με τους Έλληνες γείτονες είναι κομβική .
«Και οι δύο γύροι τοπικών εκλογών διεξήχθησαν πρόσφατα σε ένα περιβάλλον που σέβονταν τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Η κυβέρνηση του Zaev αντιπροσωπεύει αυτή την τάση. Με την ισχυρή παρουσία του κόμματός του στην κυβέρνηση , ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός έχει σαφή εντολή να συνεχίσει την προώθηση βασικών μεταρρυθμίσεων», προσθέτει ο Yee.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε με την σειρά του πως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης με τον Μάθιου Νιμιτς νιώθει αισιόδοξος τόσο λόγω της καλής προετοιμασίας από πλευράς της κυβέρνησής του, όσο και από αυτό που αισθάνεται εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, από τις συναντήσεις του με τον Ν. Κοτζιά αλλά και από τη συζήτηση που είχε με τον Α. Τσίπρα και τους Έλληνες πολιτικούς ».
«Εάν η σκοπιανή κυβέρνηση παραιτηθεί από το δικαίωμα να είναι ο μόνος κληρονόμος του Μ. Αλεξάνδρου , υπάρχει πιθανότητα να λυθεί το θέμα, είχε πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», και τόνισε ο Ζάεβ στη συνέντευξη του , υπογραμμίζοντας πως «εγώ εκ μέρους της κυβέρνησης παραιτούμαι από το να θεωρώ την “Μακεδονία” τον μοναδικό κληρονόμο του Μ.Αλεξάνδρου , που έφθασε στην Ινδία , στην Περσία…».
«Η ιστορία ανήκει επίσης σε μας , πιθανόν ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας ανήκει επίσης στην Ελλάδα , μέρος της στη Βουλγαρία και σε πολλές άλλες χώρες.
Αγωνίζομαι για την ευημερία των πολιτών μου και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύση. Οι πολίτες θα μας ανταμείψουν για το κουράγιο , επειδή πιστεύουμε στις προοπτικές και στο μέλλον παρά να δειλιάσουμε και να μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν.
Η ώρα τέτοιου είδους πατριωτισμού με τη διατήρηση των δικών μας ιστοριών και παρόμοιων θεμάτων πέρασε. Όλος ο κόσμος προχωράει μπροστά με μεγάλη ταχύτητα, εξασφαλίζοντας προοπτική και μέλλον στους λαούς του» είπε ο Ζάεβ
«Ο,τι θα κάνουμε θα διέπεται από διαφάνεια. Στο τέλος ελπίζω ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί στο δημοψήφισμα μεταξύ των πολιτών. Ας διατηρήσουμε την προσοχή μας και τις επιφυλάξεις μας ώστε η διαδικασία να στεφθεί με επιτυχία», ανέφερε ο Ζάεβ .
Οι δηλώσεις αυτές ¨του Σκοπιανού ηγέτη είναι άκρως «πονηρές και σε καμία περίπτωση δεν εμπεριέχουν αλήθεια παρά μόνο βιασύνη για είσοδο στο ΝΑΤΟ.
ΟΙ ΗΠΑ του έχουν τονίσει ότι προέχει η άμεση είσοδο της χώρας στην συμμαχία για αυτό και όλα τα υπόλοιπα που αφορούν «ψευτο-εθνικισμούς» πρέπει να εξαφανιστούν από το προσκήνιο… προσωρινά τουλάχιστον.
Η ουσία είναι όμως ότι πρέπει να απαλειφθούν όλες αυτές οι αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπιανών-Κομιτατζήδων και από το σύνταγμα του κρατιδίου το οποίο τελευταία «σπονσονάρουν» και οι Βούλγαροι, οι οποίοι διατηρούν τις δικές τους βλέψεις στην περιοχή της μίας και μοναδικής Μακεδονίας που γέννησε τον Μέγα Αλέξανδρο και τόσους αξιόλογους ανθρώπους και φυσικά είναι ελληνική μέχρι τα βάθη της .