Το Ψευδοκράτος θα περιορίσει τις πωλήσεις ακινήτων σε ξένους, μετά από εκστρατεία τουρκικών μέσων ενημέρωσης που ισχυρίστηκε ότι χιλιάδες Ισραηλινοί και Εβραίοι αγόραζαν ακίνητα στην περιοχή.
Η κίνηση ήρθε μετά από μια σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύθηκαν από τον Σαμπαχατίν Ισμαήλ, έναν δημοσιογράφο που ήταν σύμβουλος του πρώην Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.
Από τον Οκτώβριο και την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, ο Ισμαήλ έχει δημοσιεύσει αρχεία πωλήσεων και μητρώα εταιρειών που, όπως ισχυρίζεται, δείχνουν ότι χιλιάδες Εβραίοι από το Ισραήλ και τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν αγοράσει κατοικίες και οικόπεδα.
Ορισμένες τουρκικές εφημερίδες ισχυρίστηκαν, χωρίς να αναφέρουν καμία πηγή, ότι 35.000 Εβραίοι αγόρασαν ακίνητα στα κατεχόμενα, φτάνοντας τα 2.500 εκτάρια γης.
Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ανησυχεί για τους ισχυρισμούς και οι σύμβουλοί ασφαλείας του εξετάζουν τις καταγγελίες.
«Έχουμε υπόψη κάποια βήματα και μέτρα που θα ληφθούν κατά [αυτών των πωλήσεων]», δήλωσε ο Τατάρ την Παρασκευή.
Επί του παρόντος, οι αλλοδαποί έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν ακίνητα στα κατεχόμενα και μπορούν να αγοράζουν πέντε εκτάρια γης χωρίς σπίτι.
Ο Τατάρ είπε ότι θα τεθούν νέοι περιορισμοί ως απάντηση στους ισχυρισμούς ότι Ισραηλινοί και Εβραίοι Ευρωπαίοι αγόραζαν γη στην περιοχή.
«Θα γίνει νέα ρύθμιση για αυτό το δικαίωμα των πέντε εκταρίων», είπε.
Ο λεγόμενος «υπουργός Εσωτερικών της ΤΔΒΚ», Ντουρσούν Ογούζ, είπε στο «κοινοβούλιο» τον Νοέμβριο ότι η κυβέρνηση προετοίμαζε συγκεκριμένα δύο νόμους για τη ρύθμιση της πώλησης ακινήτων σε ξένους πολίτες.
Οι αποφάσεις του «υπουργικού συμβουλίου» θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε ξένους να αγοράσουν ακίνητα από Τ/Κ χωρίς η πώληση να καταγραφεί στο μητρώο. Αυτό, είπε ο Ογούζ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο μήνα, δημιουργεί "μια ευπάθεια στην ασφάλεια".
Ο Ογούζ πρόσθεσε ότι θα εισαχθεί νόμος στο κοινοβούλιο για την καταγραφή των πωλήσεων που δεν καταχωρήθηκαν στα επίσημα αρχεία.
Τα νούμερα δεν επαληθεύονται από ανεξάρτητες πηγές και αξιωματούχοι στην Τουρκία εκτιμούν ότι είναι διογκωμένα.
Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αμφισβήτησε τις αναφορές ότι χιλιάδες Ισραηλινοί και Εβραίοι αγόραζαν ακίνητα στη κατεχόμενα μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο. Είπε ότι μόνο 200 Ισραηλινοί πολίτες είχαν κάνει αιτήσεις αγοράς ακινήτων στη κατεχόμενα από το 2000.
«Οι Ισραηλινοί πολίτες κατέχουν την 12η θέση μεταξύ όλων των χωρών. Μόνο την τελευταία πενταετία, συνολικά 15.000 αιτήσεις για αγορές ακινήτων στην ΤΔΒΚ προέρχονταν από άλλες χώρες και όχι από το Ισραήλ», είπε.
«Η Αγγλία είναι στην πρώτη θέση από το 2000 και το Ιράν είναι στην πρώτη θέση τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως γνωρίζετε, οι πωλήσεις ακινήτων σε πολίτες τρίτων χωρών στην ΤΔΒΚ μπορούν να γίνουν μόνο με την έγκριση του υπουργικού Συμβουλίου (του ψευδοκράτους)».
Τα κατεχόμενα έχουν μια μικρή εβραϊκή κοινότητα
Μετά την επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα, φέρεται να έχει αυξηθεί η εχθρότητα προς τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας στα κατεχόμενα.
Κυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Ραβίνος Χαϊμ Χιλέλ Αζίμοφ, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη κατεχόμενα με τη σύζυγό του γύρω στο 2006, έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα. Λέγεται ότι έφυγαν ως απάντηση στους ισχυρισμούς για την πώληση ακινήτων και τις αβάσιμες φήμες ότι ο ραβίνος συνεργαζόταν με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Ο Αζίμοφ, του οποίου τα πέντε παιδιά γεννήθηκαν στη κατεχόμενα, ήταν ο ηγέτης της εβραϊκής κοινότητας των Χασιδών Chabad στην περιοχή.
Ο Αζίμοφ χρησιμοποιούσε τη νοικιασμένη βίλα του στην Κερύνεια τόσο ως σπίτι όσο και ως τόπο λατρείας.
Μετά την κλιμάκωση του πολέμου και τις αυξανόμενες αντιδράσεις στη σφαγή Παλαιστινίων πολιτών από το Ισραήλ, η βίλα τέθηκε υπό «αστυνομική» επιτήρηση για προστασία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Kibrisli Gazetesi.
Η βίλα του Αζίμοφ είχε μια ταμπέλα έξω από αυτήν που έγραφε στα εβραϊκά ότι το σπίτι ήταν «η διεύθυνση όλων των Εβραίων στη κατεχόμενα». Ωστόσο, οι «αρχές» αποφάσισαν ότι η πινακίδα δεν είχε την απαραίτητη άδεια.
«Η αστυνομία του δήμου Κερύνειας, συνοδευόμενη από την αστυνομία, κάλυψε την πινακίδα με έναν πράσινο μουσαμά», ανέφερε η Kibrisli Gazetesi.
ΠΗΓΗ sigmalive.com