Back to top

Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

10/07/2019 - 13:23

Καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Τουρκίας για διώξεις που υπέστη ο Κούρδος πολιτικός ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς έλαβε, χθες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η υπόθεση αφορούσε την καταδίκη του Ντεμιρτάς για τις απόψεις που είχε εκφράσει στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής το 2005.

«Το δικαστήριο εκτιμά πως στο σύνολό τους οι δηλώσεις αυτές (του Ντεμιρτάς) δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι περιέχουν έκκληση για χρήση βίας, για ένοπλη αντίσταση ή για εξέγερση, ούτε ότι συνιστούν ομιλία μίσους», αναφέρεται στη σχετική απόφαση. Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε άδικη την καταδίκη του Ντεμιρτάς για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», έπειτα από έκκλησή του στην τουρκική κυβέρνηση, το 2010, να συνομιλήσει με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν με στόχο την επίλυση του Κουρδικού. Στη βάση των παραπάνω, η Τουρκία καταδικάστηκε να καταβάλει στον Ντεμιρτάς ποσό 2.500 ευρώ για ηθική αποζημίωση και 1.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς υπήρξε επικεφαλής του αριστερού φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στο τουρκικό Κοινοβούλιο. Παραμένει φυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2016, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγόρησε το HDP ότι λειτουργούσε ως πολιτική βιτρίνα της ένοπλης αποσχιστικής κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ. Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της Αγκυρας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε, τον Νοέμβριο του 2019, την άμεση απελευθέρωση του Ντεμιρτάς και των άλλων φυλακισμένων συντρόφων του.

Τους μόνιμους κινδύνους να αναζωπυρωθεί η κρίση γύρω από το Κουρδικό ήρθε να υπενθυμίσει ένα νέο αιματηρό επεισόδιο στη νοτιοανατολική Τουρκία. Δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα που έστησε το ΡΚΚ στην επαρχία Χακάρι, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν, όπου βρίσκονται βάσεις ανταρτών της αποσχιστικής οργάνωσης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη 176 εν ενεργεία στρατιωτικών με την κατηγορία ότι συνδέονται με το κύκλωμα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει κατηγορηθεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Μεταξύ των καταζητουμένων περιλαμβάνονται ένας συνταγματάρχης, δύο αντισυνταγματάρχες, πέντε ταγματάρχες, επτά λοχαγοί και 100 υπολοχαγοί. Στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα, περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και περιμένουν να δικαστούν, ενώ περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και στρατιωτικοί έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη δυσφορία του έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταλογίζοντάς της ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της έναντι της Τουρκίας στο μεταναστευτικό. «Η συμβολή μας στην ασφάλεια ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου, ιδιαίτερα δε των βαλκανικών χωρών, ήταν πολύτιμη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα συνόδου κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο Σεράγεβο. «Ωστόσο, δεν είδαμε την υποστήριξη και την ανθρωπιστική διάθεση που περιμέναμε από τους Ευρωπαίους φίλους μας αυτούς τους δύσκολους καιρούς», προσέθεσε.

Ενδεικτικά, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του έχει εκταμιεύσει μόνο 2,5 από τα 6 δισ. ευρώ που είχαν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι, ως αντάλλαγμα για τη μετεγκατάσταση παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις ποσοστώσεις αναφορικά με τη διανομή των προσφύγων, η Τουρκία εξακολουθεί να φιλοξενεί περισσότερους από 4 εκατ. πρόσφυγες, εκ των οποίων 3,6 εκατ. προέρχονται από τη Συρία.

Στη διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθη στις καθιερωμένες, κάθε χρόνο αυτή την εποχή, εκδηλώσεις για την επέτειο της σφαγής μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995, στη διάρκεια του βοσνιακού εμφυλίου πολέμου.

Πηγή: Καθημερινή