Η τελευταία παραβίαση ήταν στις 13 Φεβρουαρίου, οπότε και δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη εισήλθαν 15 φορές παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο.
Προφανώς τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία από τον σεισμό, όσο και η βοήθεια που έσπευσε να προσφέρει η χώρα μας -τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό με τις ομάδες της ΕΜΑΚ στα συντρίμμια όσο και σε ανθρωπιστική βοήθεια- φαίνεται ότι έχουν «ηρεμήσει» και το τουρκικό γενικό επιτελείο.
Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί, ειδικά αν συγκρίνουμε την κατάσταση στους ουρανούς του ανατολικού Αιγαίου τον Ιανουάριο με τον Φεβρουάριο.
Τον Ιανουάριο σημειώθηκαν 978 παραβιάσεις, από 66 οπλισμένους σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών, καθώς 75 εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη που σηκώθηκαν για την αναχαίτισή τους. Σημειώθηκαν επίσης και 21 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.
Από τις 6 Φεβρουαρίου, παρατηρείται μείωση κατά 90% στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αφού έχουν σημειωθεί μόλις 104, κι από αυτές καμία από οπλισμένο τουρκικό μαχητικό, αλλά κυρίως από κατασκοπευτικά αεροσκάφη ή drones. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έγινε καμία εμπλοκή, ούτε και υπερπτήση πάνω από ελληνικό έδαφος.
Από τις 14 Φεβρουαρίου, δε, δεν υπάρχει, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καμία απολύτως παραβίαση ή έστω παράβαση του εθνικού εναέριου χώρου.