Την τακτική του "ζεστού-κρύου" ακολουθούν στις δηλώσεις τους τόσο οι αμερικανοί αξιωματούχοι, όσο και οι Ιρανοί.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι προκαλούν μια «απαράδεκτη» κλιμάκωση των εντάσεων με την Τεχεράνη.
«Ενεργούμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», σημείωσε ο Ζαρίφ αναφερόμενος στην αντίδραση της χώρας του απέναντι στην απόφαση που έλαβε πριν από έναν χρόνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία του 2015, που είχε στόχο να αποτραπεί το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται σε επίσκεψη στην Ιαπωνία, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη απέναντι στην διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.
Η ένταση κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με την ανάπτυξη στην περιοχή ενός αεροπλανοφόρου και πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ, οι οποίες γνωστοποίησαν ότι υπάρχουν απειλές από το Ιράν κατά των συμφερόντων τους.
Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν εξάλλου χθες Τετάρτη το μη απαραίτητο διπλωματικό τους προσωπικό από το Ιράκ, επικαλούμενες «επικείμενη απειλή» που «συνδέεται άμεσα» με το γειτονικό Ιράν, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τις εκκλήσεις του για διάλογο παρά την κλιμάκωση των εντάσεων.
«Είμαι σίγουρος ότι το Ιράν θα θελήσει σύντομα να έχει συνομιλίες», ανέφερε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.
Παρά την εκστρατεία του για την άσκηση της «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ κάνει προφορικά ανοίγματα, άνευ επιτυχίας μέχρι στιγμής.
Ακολουθώντας την τακτική του μία κρύο μία ζέστη στο θέμα αυτό, όπως και σε άλλα, ο Τραμπ προειδοποίησε εξάλλου τη Δευτέρα τους Ιρανούς ηγέτες κατά οποιασδήποτε ενέργειας με την οποία θα περνούσαν στη δράση. «Αν κάνουν ο,τιδήποτε, θα υποφέρουν υπερβολικά», προειδοποίησε.
Η Ουάσινγκτον ενέτεινε τις πιέσεις στην Τεχεράνη τις τελευταίες δέκα μέρες και ενίσχυσε εμφανώς την στρατιωτική της παρουσία στον Κόλπο, επικαλούμενη ιρανικές προετοιμασίες για επιθέσεις, για τις οποίες δεν διευκρίνισε περαιτέρω, κατά των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα αιφνιδίως την Βαγδάτη για να μοιραστεί, όπως εξήγησε, με τους Ιρακινούς ηγέτες «τις πληροφορίες που δείχνουν μια κλιμάκωση των δραστηριοτήτων του Ιράν«. Ο Πομπέο συμπλήρωσε ότι έλαβε εγγυήσεις όσον αφορά την προστασία των «Αμερικανών στη χώρα τους» από τους Ιρακινούς ηγέτες.
Την ίδια ώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η ανάκληση των διπλωματών τους δεν οφείλεται σε μια επικείμενη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά του Ιράν ή των συμμαχικών του οργανώσεων και ο Πομπέο υπογράμμισε την Τρίτη από το Σότσι στην Ρωσία ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει «πόλεμο με το Ιράν».
Λίγο μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την ανάκληση αυτή του μη απαραίτητου διπλωματικού τους προσωπικού, οι γερμανικές και οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν μέχρι νεωτέρας τις επιχειρήσεις τους εκπαίδευσης των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ.
Επίσης ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ διαβεβαίωνε, σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, ότι «δεν θα γίνει πόλεμος με τις ΗΠΑ«, ενώ ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί αναφερόταν «στον οικονομικό πόλεμο» που διεξάγει η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη.
«Η περίοδος αυτή της Ιστορίας είναι η πιο κρίσιμη για την Ισλαμική Επανάσταση επειδή ο εχθρός έχει επιστρατεύσει όλες του τις δυνάμεις εναντίον μας», δήλωνε παράλληλα ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ανησυχεί από αυτήν την «κλιμάκωση των εντάσεων», η οποία «συνεχίζεται», και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «προκαλεί» την Τεχεράνη.