Back to top

ΗΠΑ: Η Ινδία αγοράζει ρωσικό αργό, το επεξεργάζεται και το στέλνει στη Ν.Υόρκη

14/08/2022 - 15:30

Aνησυχίες εξέφρασαν οι ΗΠΑ προς την Ινδία ότι χρησιμοποιήθηκε ως ενδιάμεσος για την εξαγωγή στη Νέα Υόρκη καυσίμων από ρωσικό αργό, μέσω μεταφορών σε ανοικτή θάλασσα για την απόκρυψη της προέλευσής τους, παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε σήμερα κορυφαίος Ινδός κεντρικός τραπεζίτης.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε την Ινδία ότι ένα ινδικό πλοίο παρέλαβε πετρέλαιο από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στην ανοιχτή θάλασσα και το μετέφερε σε λιμάνι στο Γκουτζαράτ στη δυτική ακτή, όπου διυλίστηκε και μεταφέρθηκε στη συνέχεια, δήλωσε ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας, Μάικλ Πάτρα.

«Η διυλισμένη παραγωγή μπήκε ξανά στο πλοίο αυτό και έβαλε πλώρη χωρίς προορισμό. Στα μέσα της θάλασσας έλαβε τον προορισμό και έτσι έφτασε στον τελικό προορισμό του, που ήταν η Νέα Υόρκη”, δήλωσε ο Πάτρα σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 75 χρόνων από την ανεξαρτησία της Ινδίας.

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο απαγορεύουν την εισαγωγή στις ΗΠΑ ενεργειακών προϊόντων ρωσικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων του αργού, των διυλισμένων καυσίμων, των αποσταγμάτων, του άνθρακα και του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, το ρωσικό αργό τέθηκε υπό επεξεργασία και μετατράπηκε σε απόσταγμα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών μιας χρήσης. Δεν κατονόμασε το ινδικό πλοίο ή το διυλιστήριο.

 Τα σχόλιά του πάντως αποτελούν την πρώτη επίσημη δημόσια αναφορά της Ινδίας σε τέτοιου είδους ανησυχίες των ΗΠΑ. Το Δελχί δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ούτε έχει καταδικάσει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» Η Ινδία, ο νούμερο 3 εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, σπάνια αγόραζε ρωσικό πετρέλαιο στο παρελθόν. Από τότε όμως που ξεκίνησε ο πόλεμος, τα ινδικά διυλιστήρια αγοράζουν το ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση, το οποίο αποφεύγεται από πολλές δυτικές χώρες και εταιρείες.

Η Ινδία ενημερώθηκε για την υπόθεση από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε ο Μάικλ Πάτρα, σε εκδήλωση σήμερα Σάββατο.

 «Θα δώσω ένα παράδειγμα για το πόσο ταραχώδης έχει καταστεί ο κόσμος. Ξέρετε ότι υπάρχουν κυρώσεις εναντίον εκείνων που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο. Κι αυτό μας αναφέρθηκε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ», δίχως να διευκρινίσει αν θα γίνει καμιά ενέργεια.

Ινδικό πλοίο συνάντησε ρωσικό δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα, παρέλαβε πετρέλαιο και έπλευσε σε λιμάνι στην πολιτεία Γκουτζαράτ της Ινδίας. Εκεί το φορτίο μεταποιήθηκε σε προϊόν που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικού μιας χρήσης, σύμφωνα με τον Πάτρα. «Η παραγωγή τοποθετήθηκε ξανά σε αυτό το πλοίο και απέπλευσε χωρίς προορισμό. Στη μέση της θάλασσας έλαβε έναν νέο προορισμό και έτσι ξαναχάραξε την πορεία του, πηγαίνοντας στη Νέα Υόρκη».

Η Ινδία και η Κίνα έχουν αυξήσει τις αγορές ρωσικού αργού καθώς οι περισσότερες χώρες το αποφεύγουν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ινδία εισάγει περί του 85% των αναγκών της σε πετρέλαιο και οι φθηνές προμήθειες παρέχουν κάποια οικονομική ανακούφιση, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και εμπορικό έλλειμμα που καταγράφει ρεκόρ.  

Η Ινδία υπερασπίζεται τις αγορές της από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι είναι εθνικό της συμφέρον να προμηθεύεται πιο φθηνό αργό πετρέλαιο. Οι ινδικές εισαγωγές συνεισφέρουν στα μετρητά που συγκεντρώνει η Ρωσία από τις αγορές εμπορευμάτων, βοηθώντας έτσι στη χρηματοδότηση του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία. Η στροφή της Ρωσίας στις αγορές της Ινδίας και της Κίνας έχει περιορίσει το ποσοστό που συνεισφέρουν το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία στη μεγαλύτερη περιοχή κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο. 

«Οι αποφάσεις μας για το τι κάνουμε σχετικά με τις αγορές πετρελαίου ή άλλα πράγματα που σχετίζονται με αυτές θα καθοδηγούνται από τις απαιτήσεις μας για την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αριντάμ Μπατσί. «Έτσι έχουμε πει και θα συνεχίσουμε να το λέμε και να το επιδιώκουμε».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters