Ενα νέο αρκετά περίπλοκο, αλλά όχι απίθανο σενάριο, εμφανίζει την Τουρκία να προτίθεται να πουλήσει το «σκουριασμένο» σύστημα S-400 στο Πακιστάν και να επανέλθει στο πρόγραμμα F-35 Stealth Fighter. Ως γνωστόν η αγορά από τους Ρώσους του S-400 Triumf προκάλεσε την αμερικανική αντίδραση και τελικά την αποπομπή των Τούρκων από το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Ωστόσο, καθώς η Τουρκία προχωρά στην ανάπτυξη του δικού της γηγενούς πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας, ένας γνωστός πρώην Τούρκος υπουργός πρότεινε σε συνέντευξή του ότι η πιο συνετή επιλογή για την Άγκυρα θα ήταν να ξεπουλήσει τους S-400.
To «Steel Dome»
Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, η Τουρκία ανακοίνωσε σχέδια για ένα υπερσύγχρονο, εγχώρια αναπτυγμένο πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας που ονομάζεται «Steel Dome».
Τον Δεκέμβριο του 2023, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ διευκρίνισε ότι τα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία θα παραμείνουν στο απόθεμα του στρατού και θα χρησιμοποιηθούν όπως απαιτείται. Αυτό έχει εγείρει πολλά ερωτήματα, ειδικά αναλογιζόμενος κανείς το χρονικό, δηλαδή από τη στιγμή που η Τουρκία αγόρασε ένα S-400 από τη Ρωσία παρά τη σφοδρή αντίθεση και τις προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ πίστευαν ότι το ρωσικής κατασκευής σύστημα θα έθετε σε κίνδυνο το πρόγραμμα των F-35, του οποίου η Τουρκία ήταν τότε μέλος. Παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις, η Τουρκία προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας αγοράς S-400 με τη Ρωσία το 2017, καθώς απαιτούσε ένα σύστημα αυτού του διαμετρήματος εκείνη την εποχή. Μετά την πρώτη αποδοχή των S-400 από την Άγκυρα το 2019, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον αμυντικό τομέα της Τουρκίας και απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35.
Τι αναφέρει Τούρκος πρώην υπουργός
Ωστόσο, ένας πρώην Τούρκος υπουργός γνωστός για τη διαμεσολάβηση της ειρήνης μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16 έδωσε κάποιες πληροφορίες. Μιλώντας σε συνέντευξή του σε τουρκικό έντυπο, ο Cavit Caglar είπε ότι η Τουρκία πρέπει να απαλλαγεί από τους S-400 πουλώντας τους σε τρίτη χώρα. Ο Caglar είπε κατηγορηματικά, «Αν ήμουν εγώ, θα πουλούσα τους S-400», προσθέτοντας ότι υπάρχουν κράτη που θα ήταν πρόθυμα να αγοράσουν το σύστημα. Όταν ρωτήθηκε εάν η Τουρκία θα μπορούσε να πουλήσει τους S-400 στο εταίρο της Αζερμπαϊτζάν, ο Κάλγκαρ είπε: «Όχι, το Πακιστάν θα τους αγοράσει, η Ινδία θα τους αγοράσει».
Παρόλο που ήταν εκτός υπηρεσίας για δεκαετίες, ο Caglar ήταν ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των σοβαρά τεταμένων σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού βομβαρδιστικού πάνω από τα συριακά σύνορα τον Νοέμβριο του 2015. Σε αναγνώριση του έργου του, η Ρωσία του απένειμε το διάταγμα της Φιλίας το 2017. Η πρότασή του σχετικά με την αντίδραση της Ρωσίας στην πώληση των S-400 από την Τουρκία μπορεί, επομένως, να είναι αρκετά σημαντική. Υποστηρίζοντας μια πιθανή πώληση, ο πρώην πολιτικός είπε ότι η πώληση των S-400 θα διευκόλυνε την απόκτηση σύγχρονων F-16 από την Τουρκία και θα της επέτρεπε να επανενταχθεί στο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter. Σημειώνεται πάντως ότι η Τουρκία θα πρέπει να λάβει έγκριση από το Κρεμλίνο για να πουλήσει τους S-400 σε τρίτη χώρα, μια πιθανότητα που παραμένει μακρινή καθώς η Άγκυρα δεν έχει εμφανίσεικαμία ένδειξη ότι θέλει να απαλλαγεί από το σύστημα. Αντίθετα, μέχρι στιγμής έχει απορρίψει όλες αυτές τις εκκλήσεις.