H Toυρκία εδώ και πολύ καιρό έχει βάλει στο «στόχαστρο» τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και έτσι η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων προχωράει στην απόκτηση νέου γεωτρύπανου που θα της επιτρέψει να πραγματοποιεί εργασίες σε βαθιές θάλασσες.
Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει κατανοητό οι βαθιές θάλασσες δεν υπάρχουν μόνο γενικά και αόριστα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά κυρίως νοτίως της Κρήτης στην περίφημη «Λεκάνη του Ηροδότου» η οποία και θεωρείται πραγματικό «χρυσωρυχείο»
Το γνωστό πλέον πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» δεν είχε την τεχνολογική επάρκεια να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε ανοιχτές θάλασσες όπως η «Λεκάνη του Ηροδότου»
Αυτό το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός ΕνέργειαςFatih Donmez οταν δήλωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου όπως «το γεωτρύπανο Fatih θα αρχίσει τις γεωτρήσεις τον επόμενο μήνα και η Τουρκία θα αγοράσει και δεύτερο γεωτρύπανο σύντομα»
Το δεύτερο γεωτρύπανο είναι αυτό που θα επιχειρήσει στα πραγματικά μεγάλα βάθη στα οποία δεν μπορεί να επιχειρήσει το πρώτο.
Tην είδηση επιβεβαίωσε και ο Τούρκος δημοσιογράφος Ceyhun Bozkurt ο οποίος είπε στο Sputnik ότι το Fatih είναι το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, τοποθετώντας την ανάμεσα στις 10 χώρες που διαθέτουν τα δικά τους πλωτά γεωτρύπανα ενώ η κατασκευή ενός δεύτερου γεωτρύπανου θα ξεκινήσει σύντομα.
H μεγαλύτερη ζημιά από την μη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ είναι ότι η Exxon Mobil μαζί με ΤΟΤAL και ΕΛΠΕ δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης εκεί όπου τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων υπολογίζονται να έχουν μια συνολική αξία μεταξύ 4 και 7 τρισ. ευρώ!
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Άγκυρα απείλησε με πόλεμο την Αθήνα για την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην... άλλη πλευρά που θεωρητικά δεν αφορά την Τουρκία.
Και όμως την αφορά διότι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της Τουρκίας είναι να ξεχρεώσει η Ελλάδα, να ξαναγίνει εύρωστη οικονομικά και να επανεξοπλίστεί. Μόνο που για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται πολλά χρόνια και έτσι σκεπτόμενοι ορθώς γεωπολιτικά επιχειρούν να το εμποδίσουν αυτό από τώρα.
Ως τώρα οι Τούρκοι είχαν παρουσιάσει διάφορους χάρτες με τις διεκδικήσεις τους. Για πρώτη φορά και μάλιστα μέσω του υπουργού Άμυνας εμφάνισαν έναν καινούργιο χάρτη-πρόκληση όπου εντάσσουν και την περιοχή νότια της Κρήτης. Οι διεκδικήσεις της Άγκυρας πλέον φτάνουν ως και τα κοιτάσματα της Κρήτης.
Oι έρευνες κατέδειξαν ότι τα κοιτάσματα δυτικά, νοτιοδυτικά, νοτίως και νοτιοανατολικά της Κρήτης ξεπερνούν κάθε προσδοκία και συνεπώς ένας μελλοντικός αγωγός θα μπορεί να «γεμίσει» στέλνοντας ποσότητες στις ευρωπαϊκές αγορές που θα ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Μόνο για στα 3 από τα 16 πιθανά κοιτάσματα η συνολική αξία των υδρογονανθράκων υπολογίζεται από $ 4.746 τρις μέχρι $7.689 τρις. Και πρόκειται για κοιτάσματα που δεν εμπίπτουν στην μη οριοθετημένη ΑΟΖ με την Τουρκία.
Για να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία αρκεί να πούμε ότι τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών της νορβηγικής PGS τα αγόρασαν EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ όπως επίσης οι εταιρείες ΕΝΙ, NOBLE και DELEΚ.
Οι 3 πρώτες εταιρείες έδωσαν προσφορές για την εκμετάλλευση για 2 θαλάσσια οικόπεδα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης που έχουν έκταση 2 φορές μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο και 8 εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και έχουν καταθέσει προϋπολογισμό έρευνας το ποσό των $ 12.5 δισ.
Εμείς στο pronews.gr δεν ξέρουμε κανέναν στον κόσμο που θα επένδυε πάνω από 12 δισ. δολάρια για «τρύπες» στο νερό. Σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές όπως και το ελληνικό κράτος δέχονται τα αποτελέσματα της PGS ως δεδομένα και ότι κάτω στους βυθούς της Κρήτης κρύβεται ένας τεράστιος θησαυρός.
Αν κανείς συνεκτιμήσει ότι κάθε γεώτρηση στοιχίζει, περίπου $ 100 εκατ. αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι εταιρείες προτίθενται να κάνουν πάνω από 100 γεωτρήσεις για να βρουν το φυσικό αέριο
Τα χρήματα είναι πάρα πολλά, οι εταιρείες εκπροσωπούν χώρες με δυσανάλογα μεγέθη ακόμα και για την Τουρκία και εν τέλει η ίδια η ΕΕ έχει ανάγκη το φυσικό αέριο στο οποίο δεν θα ήθελε ο Ρ.Τ.Ερντογάν να βάλει «χέρι» ποτέ.
Η παραπάνω ανακάλυψη σε συνάρτηση με τα αποθέματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στα μπλοκ 2, περίπου 0,3 δις Μ3, και μπλοκ 10, περίπου 0,5 δις Μ3, φαίνεται ότι επιτρέπουν την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από την δυτική Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά για να μεταφέρει τουλάχιστον 45 δις Μ3 φυσικού αερίου στην ΕΕ για 25 χρόνια.
Βεβαίως, επειδή ποτέ και πουθενά τα πάντα δεν είναι... ρόδινα, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη εντοπίζονται σε μεγάλα βάθη, πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με το Ιόνιο, κάτι που πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερο κόστος και μεγαλύτερο οικονομικό ρίσκο
Οι προοπτικές κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, αλλά η γεωλογία της περιοχής εμφανίζεται να είναι αρκετά περίπλοκη και οι εντοπισθέντες στόχοι κοιτασμάτων είναι αρκετά μικρότεροι από εκείνους που εντοπίστηκαν στα δύο οικόπεδα της Κρήτης.
Τα θαλάσσια βάθη, όμως, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι πολύ μεγαλύτερα.
Να σημειώσουμε ότι, στο οικόπεδο δυτικά της Κρήτης, το 36% του οικοπέδου βρίσκεται σε θαλάσσια βάθη 3.000 με 3.500 μέτρα. Στο οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης το 52% του οικοπέδου βρίσκεται σε θαλάσσια βάθη 2.500 με 3.000 μέτρα.
Δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού κόστους εξόρυξης σε τέτοια θαλάσσια βάθη, από τεχνικοοικονομική άποψη για να έχουμε εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα στις περιοχές αυτές θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος.
Όσον αφορά, όμως, στο μέγεθος των στόχων κοιτασμάτων στα οικόπεδα της Κρήτης, αρκεί να αναφέρουμε ότι ξεπερνούν κάθε προσδοκία προοπτικών στόχων κοιτασμάτων "τύπου Ζορ" και αντίστοιχων αναμενόμενων πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πιθανότητα ανακάλυψης κοιτάσματος στην Κύπρο είναι της τάξης του 25%, στην περίπτωση των χαρτογραφημένων οκτώ στόχων από την PGS στα οικόπεδα της Κρήτης θα πρέπει να περιμένουμε δύο τουλάχιστον γιγαντιαίες ανακαλύψεις, δηλαδή κατ' αναλογία και κατ' ελάχιστον ανακαλύψεις τουλάχιστον 2 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (εφόσον η πληρότητα των στόχων φυσικού αερίου διαπιστωθεί ότι είναι παρόμοια με αυτή του κοιτάσματος Ζορ).
Τα αποθέματα 2 τρισ. m3 αντιπροσωπεύουν τις σημερινές ανάγκες της Ελλάδας για 500 χρόνια!
Στην ακραία περίπτωση που η έρευνα δείξει ότι όλοι οι στόχοι αποδειχτούν ότι έχουν φυσικό αέριο, τα μέγιστα δυνατά αναμενόμενα αποθέματα στα δύο οικόπεδα θα μπορούσαν να φθάσουν τα 18 τρισ. κυβικά μέτρα!
Συνεπώς ακόμα και οι Τούρκοι γνωρίζουν τι συμβαίνει εκεί στον βυθό νοτίως της Κρήτης...