Παρά τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία, η Άγκυρα φαίνεται ότι υλοποιεί τις αρχικές της προκλήσεις και αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στο συριακό έδαφος ανατολικά του Ευφράτη
Είναι η πρώτη φορά που ο τουρκικός στρατός αναπτύσσεται στην περιοχή μετά την πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και της συμφωνίας της Λωζάνης το 1923
Παράλληλα, τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα πετούν επάνω από την buffer zone .
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με μήνυμα στο tweeter ανακοίνωσε ότι τα τουρκικά drones πετούν ήδη εντός της buffer zone σε υλοποίηση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ενώ μεταδίδονται εικόνες από αναγνωριστικές δυνάμεις που έχουν εισέλθει σε κουρδικά χωριά με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα.
Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου προειδοποίησε την κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG να αποσυρθεί βάσει των όσων προβλέπει η συμφωνία και ζήτησε από τις ΗΠΑ να επιβάλλουν στους Κούρδους αυτά που συμφωνήθηκαν.
«H συμφωνία για την δημιουργία ασφαλούς ζώνης θα εφαρμοστεί σταδιακά» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σον Ρόμπερτσον.
Αίσθηση προκαλεί άρθρο του Αμερικανού στρατηγού ε.α. Joseph Votel, πρώην αρχηγού των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, ο οποίος έκανε λόγο για εκτοπισμό απο τη περιοχής του 90% των κουρδικών πληθυσμών!
«Οι ασφαλείς ζώνες είναι γενικά καθιερωμένες για να προστατεύουν τους ανθρώπους στις ζώνες των συγκρούσεων και είναι συνήθως σχεδιασμένες να είναι ουδέτερες, αποστρατιωτικοποιημένες και επικεντρωμένες σε ανθρωπιστικούς σκοπούς» ανέφερε ο Votel.
«Η επιβολή ασφαλούς ζώνης (σ.σ.: 40 χλμ.) ανατολικά Ευφράτη θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα - πιθανόν να εκτοπίσει πάνω από το 90% του κουρδικού πληθυσμού, να επιδεινώσει αυτό που είναι ήδη μια εξαιρετικά προκλητική ανθρωπιστική κατάσταση και να δημιουργήσει περιβάλλον για αυξημένες συγκρούσεις», έγραψε.
Από την πλευράς της Ρωσία διαμηνύει ότι "όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία πρέπει να έχουν την έγκριση της Δαμασκού”
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας την στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη δήλωσε πως όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που πρόκειται να γίνουν στα συριακά εδάφη πρέπει να έχουν την έγκριση της κυβέρνησης της Δαμασκού.
"Επειδή εδώ πρόκειται για ένα κυρίαρχο κράτος αυτό είναι ο πρώτος και απόλυτος όρος. Αυτό είναι μία στάση αρχής της Ρωσίας η οποία δεν έχει αλλάξει καθόλου και ισχύει και για τις επιχειρήσεις που οργανώνονται από την πλευρά της Τουρκίας. Αναμφίβολα είμαστε σε επικοινωνία με τους Τούρκους εταίρους μας" τόνισε η κ. Ζαχάροβα και πρόσθεσε: "Επί του παρόντος υπάρχουν θέματα που έχουν λυθεί και άλλα που δεν έχουν λυθεί αλλά η Συρία ως κυρίαρχο κράτος πρέπει να ελέγχει τα εδάφη της"