Η δυναμική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι θετικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και η διαφαινόμενη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. δημιουργούν το πιο ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, δηλαδή ιδανικές συνθήκες για αλλαγές στην Ευρωζώνη.
Του Νίκου Μπέλλου
Η σημερινή σκληρή δημοσιονομική πολιτική επιβλήθηκε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το 2011, σε μια περίοδο που η Ευρώπη, βαριά λαβωμένη από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, άρχισε να πλήττεται από την κρίση δημόσιου χρέους. Σε συνθήκες απόλυτου φόβου το Βερολίνο επέβαλε στους εταίρους το Σύμφωνο Σταθερότητας με τις κυρώσεις για τους παραβάτες.
Πέρασε εύκολα η πολιτική της λιτότητας, γιατί εκείνη την εποχή ο κόσμος ήταν τόσο τρομοκρατημένος που στην Τσεχία κέρδισε τις εκλογές κόμμα το οποίο υποσχόταν σκληρά μέτρα για να μην έχει η χώρα αυτή την τύχη της Ελλάδας…
Η εποχή αυτή, όμως, έκανε τον κύκλο της, οδηγώντας μεν σε μια βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά με βαρύ τίμημα, αφού απομάκρυνε τους πολίτες από την Ε.Ε. και «θέριεψε» τα ακραία λαϊκιστικά κόμματα.
Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια η Ευρωζώνη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, η οποία βελτιώνεται συνεχώς κι αυτό φαίνεται σε όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες, κυρίως της ανεργίας, που επέστρεψε στα προ κρίσης επίπεδα.
Στη Γερμανία ο πολύ πιθανός σχηματισμός μιας κυβέρνησης με τη στήριξη των σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς, ένθερμου υποστηρικτή δραστικών αλλαγών στην Ευρωζώνη, εκτιμάται ότι θα παρασύρει και την Άγκελα Μέρκελ προς αυτήν την κατεύθυνση.
Από την άλλη, όλα δείχνουν ότι πάμε για ένα ομαλό Brexit, που σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να πληγεί εκ των έσω.
Προσφάτως προστέθηκε ακόμη μια θετική παράμετρος στις προαναφερόμενες, που είναι η εκλογή με μοναδική ευκολία του νέου προέδρου της Ευρωζώνης, ο οποίος προέρχεται από τον «ταλαιπωρημένο» Νότο και ειδικότερα μια πρώην μνημονιακή χώρα. Τον ψήφισαν ακόμη και οι σκληροπυρηνικοί του Βορρά, η Γερμανία και η Ολλανδία, κι αυτό κάτι λέει πολιτικά.
Μέσα σε αυτό το πολύ θετικό κλίμα ξεκινούν στις 15 Δεκεμβρίου σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών οι συζητήσεις για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, ώστε να επωφεληθούν όλοι οι πολίτες από το ενιαίο νόμισμα. Πρόκειται για μοναδική όσο και τελευταία ευκαιρία, η οποία επ’ ουδενί πρέπει να χαθεί…