Ηχηρή παρέμβαση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων πραγματοποίησε η Μόσχα χαρακτηρίζοντας άκυρο το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στη γειτονική χώρα, ενώ παράλληλα κατήγγειλε την στάση που κράτησαν οι δυτικές χώρες καθώς στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν από του Ρωσικό ΥΠΕΞ μιλούν για απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους.
Η Μόσχα υιοθετεί πλήρως το σκεπτικό του Σκοπιανού προέδρου Ιβανόφ ενώ στα αξιοσημείωτα της ρωσικής παρέμβασης είναι ότι αυτή έγινε την επομένη του δημοψηφίσματος αλλά διέφυγε της… προσοχής των κρατικών μέσων στην Ελλάδα.
«Άκυρο» χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάνει λόγο για άσκηση βέτο στη συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε ανακοίνωσή του, το Ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως με βάση τα στοιχεία της προσέλευσης γίνεται εμφανές πως οι ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τη συμφωνία που «επιβλήθηκε από την Αθήνα και τα Σκόπια, με προεξάρχοντες τους πολιτικούς από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που ευθέως συμμετείχαν στην εκστρατεία προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ευθέως στην Βαλκανική χώρα».
«Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των “Μακεδόνων” δεν υποστήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος καλωσορίστηκαν από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον. Καταγράφηκε η φιλοδοξία να τραβηχτούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ παρά την αντίθετη γνώμη των “Μακεδόνων”», σημειώνει η Μόσχα και συνεχίζει:
«Μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από τα συμβαλλόμενα μέρη, χωρίς εξωτερικές πιέσεις, εντός του νομικού πλαισίου, με ευρεία λαϊκή υποστήριξη. Η συμφωνία των Πρεσπών ξεκάθαρα δεν πληροί αυτά τα κριτήρια. Έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της “Μακεδονίας”, κάτι το οποίο έχει καταστεί σαφές από τον πρόεδρο της χώρας».
Τέλος, το ρωσικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει πως η Ρωσία ως μέλος του «Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα, δεδομένου ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συνομιλιών θα εξεταστούν από το Συμβούλιο».
Το ζήτημα βρέθηκε και στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως επίσης και οι εξελίξεις στο Κόσοβο.
Όπως δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος για τα δύο αυτά ζητήματα μίλησαν τα 40-50 λεπτά κατά την διάρκεια της δίωρης συνάντησης που έχει με τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά συζητήσαν λεπτομερώς και για την κατάσταση στην Βοσνία και την Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ.
Ο Σέρβος πρόεδρος είπε επίσης ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο, άκουσε πολλά για την διεθνή κατάσταση, όπως και μερικές προγνώσεις που έκανε ο πρόεδρος Πούτιν, οι οποίες όπως είπε έχουν μεγάλη σημασία για την Σερβία ώστε να «μπορούμε να δούμε μελλοντικά την θέση μας στον κόσμο».