Back to top

Η Ιαπωνία δεν θα στείλει στην Κίνα πολιτικούς αξιωματούχους

24/12/2021 - 09:51

Η Ιαπωνία είναι η πέμπτη χώρα, που δεν θα στείλει υπουργικούς αξιωματούχους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα (24/12) η ιαπωνική κυβέρνηση. Είχαν προηγηθεί, αντίστοιχες τοποθετήσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά. 

 
    Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Χιροκάζου Ματσούνο, απέφυγε να χαρακτηρίσει την απόφαση ως «μποϊκοτάζ», αλλά είπε ότι «η Ιαπωνία δεν σχεδιάζει να στείλει κυβερνητικούς αξιωματούχους» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Κίνα.

    «Η Ιαπωνία πιστεύει ότι είναι σημαντικό οι κοινές αξίες που μοιράζεται η διεθνής κοινότητα, όπως η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, να γίνονται επίσης σεβαστές στην Κίνα», επεσήμανε χαρακτηριστικά, ο Ιάπωνας αξιωματούχος.

    Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Ματσούνο, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Τοκιο-2020», Σέϊκο Χασιμότο, θα επισκεφθεί την Κίνα για την κορυφαία διοργάνωση, όπως και ο πρόεδρος της ιαπωνικής Ολυμπιακής επιτροπής, Γιασουχίρο Γιαμασίτα: « Η κυρία Χασιμότο, θα μεταβεί στο Πεκίνο «για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό στους αθλητές και σε άλλους που στήριξαν τους Αγώνες του Τόκιο» που διεξήχθησαν το περασμένο καλοκαίρι».

    Η ιαπωνική κυβέρνηση, έλαβε αυτήν την απόφαση μετά από «προσεκτική εξέταση» του θέματος. ακολουθώντας την «γραμμή» των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και του Καναδά, που ανακοίνωσαν εντός του Δεκεμβρίου, το διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Αγώνων του Πεκίνου (4-20 Φεβρουαρίου 2022) για να καταγγείλουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

    Η Κίνα έχει προειδοποιήσει αυτές τις τέσσερις δυτικές χώρες, οι οποίες θα στείλουν αθλητές στους Αγώνες αλλά όχι αξιωματούχους, ότι «θα πληρώσουν το τίμημα για την κακή τους κίνηση», χωρίς να διευκρινίσει ποια αντίποινα εξετάζονται.

    Την ίδια ώρα, ο Ματσούνο, τόνισε ότι «η ιαπωνική κυβέρνηση δεν σκέφθηκε να χρησιμοποιήσει μια συγκεκριμένη έκφραση σχετικά με την παρουσία της Ιαπωνίας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Κίνα». Και σημείωσε, ότι «η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει τη φράση διπλωματικό μποϊκοτάζ».

    Η Ιαπωνία, οικοδεσπότης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, που αναβλήθηκαν για έναν χρόνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, βρίσκεται σε «λεπτή διπλωματική θέση» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, δύο σημαντικών εμπορικών εταίρων.

    Παράλληλα, η Νότια Κορέα, ένας άλλος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ότι δεν θα μποϊκοτάρει διπλωματικά την κορυφαία διοργάνωση, επικαλούμενη την ανάγκη να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κίνα. Από την πλευρά της, η Ρωσία θεωρεί το «διπλωματικό μποϊκοτάζ» ως προσπάθεια πολιτικοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων και επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θα βρεθεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

    Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επικαλέστηκε, εν τω μεταξύ, την «ουδετερότητά της» για το θέμα, αρνούμενη να σχολιάσει «καθαρά πολιτικές αποφάσεις» και χαιρετίζοντας ιδιαίτερα την απουσία αθλητικού μποϊκοτάζ.

    Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλες τουρκόφωνες μειονότητες, κυρίως μουσουλμάνοι, κρατούνται σε καταυλισμούς στο Σιντζιάνγκ. Η Κίνα κατηγορείται για στείρωση των γυναικών αυτής της κοινότητας και επιβολή καταναγκαστικής εργασίας.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν τη «γενοκτονία» σε αυτό το θέμα. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι τα στρατόπεδα είναι στην πραγματικότητα «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης» για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης

    Η Κίνα κατηγορεί τακτικά τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρησιμοποιούν το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να εμποδίσουν την οικονομική της ανάπτυξη και να αμφισβητήσουν την αυξανόμενη θέση που κατέχουν στις διεθνείς υποθέσεις.

    Το Πεκίνο επέκρινε επίσης την G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» μετά την «διάβρωση» της δημοκρατίας που παρατηρήθηκε στο Χονγκ Κονγκ το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά τις τοπικές βουλευτικές εκλογές.