Back to top

«Η διασπορά θα απογειώσει την Ελλάδα - Θερμό επεισόδιο ισούται με ήττα κατά κράτος για την Άγκυρα»

15/07/2019 - 15:02

Ο διδάκτωρ του Πρίνστον, Νίκος Μιχαηλίδης, για τις ελληνοτουρικές σχέσεις και τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

«Η Ελλάδα πρέπει να ανασυντάξει τάχιστα την οικονομία της, να ανασυγκροτήσει και να ενισχύσει κατακόρυφα τις δυνατότητες των ενόπλων της δυνάμεων και να αναθεωρήσει την διπλωματική της πρακτική απέναντι στην Τουρκία, ώστε να διεκδικήσει δυναμικά τον ρόλο της χώρας μεταφορέα πόρων ενέργειας και όχι μόνο», αναφέρει ο Νίκος Μιχαηλίδης, ο οποίος επεσήμανε τον καταλυτικό ρόλο που μπορούν να παίξουν υπέρ της χώρας μας παγκοσμίως τα δίκτυα διασποράς.

«Είναι τα φτερά που θα μας απογειώσουν στους διεθνείς αιθέρες», αναφέρει συγκεκριμένα.

Έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στην Τουρκία, όπου διεξήγε επιτόπια έρευνα, ο διδάκτωρ ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις οποίες αυτήν την περίοδο κυριαρχεί μεγάλη ένταση, λόγω των επεκτατικών διαθέσεων της γείτονας χώρας στο Αιγαίο, την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Τουρκία λειτουργεί ως ο πειρατής της ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει και υπογραμμίζει τη σημασία των κυρώσεων που πρέπει να επιβληθούν από ΕΕ και ΗΠΑ, οι οποίες όπως αναφέρει «πρέπει να αναγνωρίσουν το κουρδικό κίνημα ως έναν νόμιμο πολιτικό φορέα και να καλέσουν τις δύο πλευρές, τουρκική και κουρδική, σε διάλογο για τον εκδημοκρατισμό της χώρας».

Ο πανεπιστημιακός που βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Summer School του αμερικανικού πανεπιστημίου Πρίνστον, στο οποίο διδάσκει, αναφέρθηκε επίσης στη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου και στο μέλλον του AKP μετά την ήττα του εκλεκτού του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στον Δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Διαβάστε απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε στο newpost.gr:

Η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Αυτό πως μπορεί να αποφευχθεί; Λέγεται, ότι αν επιτεθεί η Τουρκία στην Ελλάδα θα έχει μεγάλο πρόβλημα στο εσωτερικό της…

«Για να αποφευχθεί η σύγκρουση με την Άγκυρα, η Ελλάδα πρέπει να ανασυντάξει τάχιστα την οικονομία της, να ανασυγκροτήσει και να ενισχύσει κατακόρυφα τις δυνατότητες των ενόπλων της δυνάμεων και να αναθεωρήσει την διπλωματική της πρακτική απέναντι στο κράτος ταραξία. Έχουμε ήδη διεθνείς συνέργειες, με μεγάλες δυνάμεις και τοπικούς παίκτες και πρέπει να επιβάλλουμε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα πρέπει δυναμικά να διεκδικήσει τον ρόλο της χώρας μεταφορέα πόρων ενέργειας και όχι μόνο.

Η κατάσταση στο εσωτερικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θεωρώ ότι παραμένει κρίσιμη και άκρως προβληματική λόγω των συνεχών διώξεων και του κλίματος καχυποψίας μετά από εκείνη την περίεργη απόπειρα πραξικοπήματος πριν από τρία χρόνια. Αν η Άγκυρα λάβει την παράτολμη απόφαση να προκαλέσει επεισόδιο με την Ελλάδα, θα ηττηθεί κατά κράτος. Αυτό θα κινητοποιήσει μια σειρά από εσωτερικές διαδικασίες που θα ενισχύσουν τις αποσχιστικές τάσεις και την κατάρρευση των κρατικών δομών. Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία διατήρησε μέχρι σήμερα την εδαφική της ακεραιότητά λόγω συνεχούς άσκησης βίας στο εσωτερικό. Δεν είναι μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη πολιτεία.

Για να κατανοήσουν καλύτερα οι αναγνώστες την τραγική κατάσταση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, να σας πω μόνο ότι πρόσφατα ο υπουργός άμυνας, λόγω των σοβαρότατων κενών στη λειτουργία της αεροπορίας, αποφάσισε να καλέσει πίσω στην υπηρεσία πιλότους που εκδιώχθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Είναι πολλές οι ενδείξεις για την εσωτερική αποδιοργάνωση των ΤΕΔ παρά τις χολιγουντιανού τύπου στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο στρατός είναι ο πυλώνας του τουρκικού καθεστώτος. Μια κατάρρευσή του λόγω σύγκρουσης με την Ελλάδα θα σημάνει ραγδαίες εξελίξεις… Επιπλέον η Άγκυρα είναι διεθνώς απομονωμένη, με την διεθνή της εικόνα να βρίσκεται στο χειρότερο σημείο. Επιπλέον η οικονομία της περνά πολύ δύσκολες στιγμές. Είναι ένα άρρωστο κράτος που προσπαθεί διά των απειλών και της βίας να αναπαραχθεί. Εκτιμώ ότι δεν θα πάρει το τεράστιο ρίσκο να προκαλέσει θερμό επεισόδιο».