Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron να βάλει τέρμα «στη σκανδαλώδη πολιτική της ανεκτικότητας προς την καταπιεστική κυβέρνηση» του Αιγύπτιου προέδρου Abdel Fattah el-Sisi, ο οποίος φτάνει σήμερα στο Παρίσι για επίσημη επίσκεψη.
«Η Γαλλία θα έπρεπε να έχει αναγάγει το θέμα της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτεραιότητα στις σχέσεις της με την Αίγυπτο», επεσήμανε το HRW σε ανακοίνωσή του, κατηγορώντας το Παρίσι, που έχει πολύ καλές εμπορικές σχέσεις και σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας με το Κάιρο, ότι «αγνοεί» τις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση el-Sisi.
Ο πρόεδρος Macron θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του αύριο Τρίτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων και η γαλλική προεδρία έχει διαβεβαιώσει ότι θα συζητηθεί το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναμένεται επίσης να συναντηθεί με επιχειρηματίες και υπουργούς, μεταξύ αυτών και τον υπουργό Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian, στη διάρκεια της θητείας του οποίου στο υπουργείο Άμυνας υπεγράφησαν μεγάλα συμβόλαια για την πώληση όπλων στην Αίγυπτο.
«Αυτές οι συζητήσεις θα έπρεπε να αποτελέσουν ευκαιρία για να επανεξεταστεί η οικονομική, η στρατιωτική στήριξη και η στήριξη στον τομέα της ασφάλειας που προσφέρει η Γαλλία στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, θέτοντας ως όρο την απτή βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εκτιμά το HRW.
Από το 2015 η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμβόλαια με τη Γαλλία αξίας μεγαλύτερης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την πώληση, μεταξύ άλλων, 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μιας φρεγάτας, δύο ελικοφόρων Mistral και πυραύλων.
«Υπό την προεδρία του el-Sisi η αιγυπτιακή κυβέρνηση επιδεικνύει πλήρη περιφρόνηση για το Σύνταγμα της χώρας και το διεθνές δίκαιο. Ο el-Sisi είναι πρόεδρος επί της χειρότερης κρίσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει γνωρίσει η Αίγυπτος εδώ και δεκαετίες», τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση αναφερόμενη σε μαζικές συλλήψεις, «συστηματική» χρήση βασανιστηρίων, καταστολή των ΜΚΟ και των ομοφυλόφιλων.
Το Παρίσι πρέπει να τερματίσει αυτή «την εποχή της απραξίας», υπογραμμίζει το HRW. «Το να προσποιούμαστε ότι το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρεται στις συζητήσεις, ενώ παράλληλα επιμένουμε να μην αντιδρούμε, θα είναι σα να κρύβουμε κάτω από το χαλί τα αιτήματα και τα δεινά των Αιγύπτιων», κατήγγειλε η διευθύντρια της οργάνωσης στη Γαλλία Benedict Jeanrod.