Με ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική επιχειρεί να αναχαιτίσει η κυβέρνηση τα προβλήματα και τους κινδύνους από τις αγοραπωλησίες Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα από Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες, με αφορμή την υπόθεση των τριών ξενοδοχείων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε σήμερα ότι Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Εσωτερικών και Γενικός Εισαγγελέας μελετούν ήδη συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις και γι΄αυτό εξάλλου παρακάθισαν σε νέα σύσκεψη το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους μαζί με τη Νομική Υπηρεσία- και σήμερα το πρωί είχαμε και σχετική συζήτηση για το θέμα στο Προεδρικό Μέγαρο σε συνάντηση που έγινε στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Εσωτερικών – διερευνούμε την όλη προοπτική, αλλά και την ανάγκη επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια, για ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης προσφυγικής πολιτικής, έτσι ώστε να μη βρισκόμαστε ενώπιον τέτοιου είδους δεδομένων."
Ο κ. Χριστοδουλίδης παρέπεμψε μάλιστα στο προεκλογικό του πρόγραμμα όπου "υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που άπτονται της προσφυγικής πολιτικής που, ήδη, σε συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, τροχοδρομούνται συγκεκριμένες εξελίξεις."
"Eίναι άμεσες οι ενέργειες που γίνονται από πλευράς κυβέρνησης μαζί, και αυτό έιναι το βασικό ζητούμενο, πως να δημιουργηθούν δεδομένα για την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά. Αυτό συζητήσαμε και πρόσφατα στη Γαλλία που ήμουν με τον Γάλλο Πρόεδρο, γι΄αυτό θα μεταβώ και στο Βερολίνο για να δούμε, αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές, για να δούμε πως δημιουργούνται τα δεδομένα για επανέναρξη των συνομιλιών."
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση μελετά αντισταθμιστικά μέτρα σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «(μελετούνται) γενικότερα σε σχέση με την προσφυγική πολιτική. Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι από το 1974 δεν υπήρξε ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική. Πρέπει να λέμε τα πράγματγα ως έχουν». Αναφορικά με επικρίσεις που διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ότι δεν υπάρχει από πλευράς κυβέρνηση πρόταση για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "είναι λυπηρό."
"Όταν η εκτελεστική εξουσία, η κυβέρνηση, που ο λαός έχει επιλέξει πριν από δύο μήνες κάνει μια συγκεκριμένη προσπάθεια η οποία καλωσορίζεται από τους εταίρους μας στην ΕΕ, μια προσπάθεια που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, τα ΗΕ βλέπουν θετικά, να έχουμε τέτοιου είδους προσεγγίσεις στο εσωτερικό. Ο καθένας μας κρίνεται καθημερινά από τον κυπριακό λαό."
Εξάλλου, επιστολή-διάβημα σε ομολόγους της έστειλε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου με αφορμή δηλώσεις στα κατεχόμενα, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, περί φερόμενης αγοράς ελληνοκυπριακών περιουσιών από Τουρκοκύπριο επιχειρηματία στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Οι επιστολές στάληκαν προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τους Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων χωρών της Μέσης Ανατολής, του Περσικού Κόλπου και άλλων κρατών.
Ανακοίνωση από τη Βουλή αναφέρει ότι στην επιστολή της, η Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις αρνητικές προεκτάσεις της φερόμενης αγοραπωλησίας περιουσίας ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου από Τουρκοκύπριο επιχειρηματία, μέσα από “θολά”, όπως αναφέρει, κανάλια και διαδικασίες.
Υπενθυμίζοντας ότι, από την τουρκική εισβολή του 1974, η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου παραμένει ακατοίκητη, η Πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, από το 2020, για σταδιακό άνοιγμα της περιοχής προς οικονομική και πολιτική εκμετάλλευση.
Τέτοιες τακτικές που έχουν ως στόχο την αλλαγή του στάτους κβο με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, υπογραμμίζει η κ. Δημητρίου, αντίκεινται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ειδικότερα στα ψηφίσματα 550 και 789 και στην Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιουλίου 2021, στην οποία καλείται η Τουρκία να αναστρέψει τις μονομερείς ενέργειές της που αντιβαίνουν στα εν λόγω ψηφίσματα.
Οι παράνομες αυτές ενέργειες της Τουρκίας, υπογραμμίζει η κ. Δημητρίου, υπονομεύουν τις προοπτικές μιας συνολικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, του οποίου το περιουσιακό ζήτημα αποτελεί βασική πτυχή.
Η Πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει την πάγια επιδίωξη της Τουρκίας για υφαρπαγή των ελληνοκυπριακών περιουσιών στην Αμμόχωστο και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές, την οποία, όπως επισημαίνει, μεθοδεύει συστηματικά η Τουρκία μέσω της «Επιτροπής Ακίνητης Iδιοκτησίας» προς εξυπηρέτηση των διχοτομικών της στόχων.
Η Αμμόχωστος αποτελεί καίριο διακύβευμα στις προσπάθειες για επίτευξη μιας συνολικής λύσης, που θα επανενώνει την Κύπρο. Το στάτους κβο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τη λύση του Κυπριακού, τονίζει η κ. Δημητρίου. Η Πρόεδρος της Βουλής υπογραμμίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων το συντομότερο, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο στη διαδικασία.
Εν μέσω της αυξανόμενης αστάθειας στον κόσμο, αναφέρει η Πρόεδρος της Βουλής, η επιλεκτική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έναντι κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, στη βάση της λογικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών, ενθαρρύνει αναθεωρητικά κράτη να προχωρούν στην υλοποίηση των επεκτατικών τους σχεδιασμών.
Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Βουλής απευθύνει έκκληση τους ομολόγους της να καταδικάσουν τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και να ασκήσουν την επιρροή τους, προκειμένου η Τουρκία να αναστρέψει τις παράνομες ενέργειές της στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προς όφελος και της ίδιας, αλλά και της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.