Back to top

Γυναικεία υπόθεση η ελληνική εκπροσώπηση σε Μόσχα και Ουάσιγκτον

07/02/2020 - 09:57

Δύο γυναίκες εμπιστεύεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση των επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής σε ΗΠΑ και Ρωσία. Πρόκειται για την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τη νέα πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κατερίνα Νασίκα, τη νέα πρέσβη της Ελλάδας στη Ρωσία.

Η νέα πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο γραφείο του στο Λευκό Οίκο. Η πρώην διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας μας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια στην πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικό ηγέτη, ο οποίος μεταξύ άλλων, μέσω των μεταρρυθμίσεων, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην «εξαιρετική, ιδιαίτερα ισχυρή και ιστορική σχέση μεταξύ των δύο χωρών η οποία ενισχύεται από τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε στρατιωτικά, οικονομικά και στρατηγικά θέματα».

Τέλος, ο κ. Τραμπ εξήρε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την ισχυρή στήριξή του στην αναπτυσσόμενη σχέση Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, και σημείωσε ότι η πρόσφατα κυρωθείσα από τη Βουλή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας «επιβεβαιώνει τη δέσμευση των χωρών σε μια ενισχυμένη σχέση ασφαλείας».

Προ ημερών ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχτηκε στο Κρεμλίνο τα διαπιστευτήρια από την νέα πρέσβειρα της Ελλάδας στη Ρωσία Κατερίνα Νασίκα. Κατά την εθιμοτυπική τελετή, που έλαβε χώρα στην αίθουσα Alexander του μεγάλου παλατιού του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος δέχτηκε διαπιστευτήρια από 23 ξένους πρέσβεις.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Πούτιν ανέφερε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας ικανοποιεί τα συμφέροντα των κρατών μας και σίγουρα ευθυγραμμίζεται με τις παλαιές παραδόσεις φιλίας και αμοιβαίας συγγένειας μεταξύ των εθνών μας.

»Εκτός από τη συνεργασία μας στην πολιτική, την οικονομία και την ενέργεια, υπάρχουν καλές ευκαιρίες για την επέκταση των επαφών μας στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να αναφέρω το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας (σ.σ. Ελλάδας-Ρωσίας 2019-2020)».