Μέσω του εκπροσώπου της Προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν εστάλη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα στην Αθήνα για… διάλογο, με την παράλληλη απόσυρση του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις» (Oruç Reis) στο λιμάνι της Αττάλειας, που σημαίνει πάγωμα των τουρκικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του Τούρκου προέδρου ελήφθη προκειμένου να εμφανιστεί η Άγκυρα ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ανώτατο επίπεδο και ότι δεν υποχωρεί σε πιέσεις.
Βέβαια, πετώντας το… μπαλάκι του διαλόγου στο ελληνικό γήπεδο, προσπαθεί να μεταφέρει την πίεση στην Αθήνα, με δεδομένη τη διπλωματική κινητικότητα που έχει υπάρξει κυρίως από το Βερολίνο που αυτή τη φορά ξεπέρασε τα συνήθη όρια της γερμανικής διπλωματίας. Η γερμανική στάση εκτιμάται ότι μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρώπη περιτριγυρίζεται από διάφορες γεωπολιτικές κρίσεις, αλλά και στο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί την Άνγκελα Μέρκελ συνομιλητή με κύρος στην ΕΕ.
Το δε γεγονός ότι ο Ιμπραήμ Καλίν κάνει λόγο για «ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις», χωρίς να έχει υπάρξει δημοσίως ούτε απευθείας πρόσκληση από την τουρκική πλευρά ούτε απάντηση από την ελληνική, είναι χαρακτηριστικό της εικόνας που αρχίζει να δημιουργείται σε διπλωματικό επίπεδο.
Άλλωστε, είναι σε εξέλιξη η «αποστολή» της υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονσάλες Λάγια, χθες στην Άγκυρα και σήμερα στην Αθήνα. «Φτάσαμε σε ένα σημείο καμπής κυρίως σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτός ήταν ένας χρήσιμος διάλογος με τον Μεβλούτ [σ.σ. Τσαβούσογλου] για την αποκλιμάκωση των εντάσεων που υπάρχουν. Νομίζω πως η βούλησή του να παύσει την έρευνα για τουλάχιστον έναν μήνα ώστε να δώσει χώρο σε διάλογο μεταξύ των μερών είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης», είπε η επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας, δίνοντας δημοσίως και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες ως προς το χρονοδιάγραμμα των κυοφορούμενων συνομιλιών.
Από αυτή την άποψη, δεν είναι τυχαία η χθεσινή δήλωση του Νίκου Δένδια, ο οποίος τόνισε: «Είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία αλλά επί πραγματικών και όχι επί φανταστικών διαφορών. Οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι πολύ συγκεκριμένες. Αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την υπερκείμενη θαλάσσια ζώνη. Δεν είναι περί παντός επιστητού».
Βέβαια, με τα σημερινά δεδομένα το να τεθεί πλαίσιο στο διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο. Μόλις χθες ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι επανέλαβε στη Milliyet τις κόκκινες γραμμές της Άγκυρας, που περιλαμβάνουν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και το σχέδιο για τη Γαλάζια Πατρίδα.
Πηγή: pontos-news.gr