Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων της γεώτρησης της ΕΝΙ-ΤΟΤΑL από την «Καλυψώ» στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, η Άγκυρα δεν μπορεί πλέον να κρύψει τον εκνευρισμό της για το γεγονός ότι δεν λαμβάνει μέρος ενεργά στις ενεργειακές διεργασίες της Ανατολικής Μεσογείου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ερμηνεύεται η πρόσφατη αμφισβήτηση της συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου από τον Τσαβούσογλου, αλλά και οι «προειδοποιήσεις» Ερντογάν προς την ENI περί κινδύνου για τη βόρεια Κύπρο και την Τουρκία από τις γεωτρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως η αμφισβήτηση της Άγκυρας για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου έρχεται μια βδομάδα μετά τη δήλωση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι ότι η συγκεκριμένη οριοθέτηση άνοιξε τον δρόμο για ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Zorh και για νέες έρευνες.
Η αμφισβήτηση της Άγκυρας, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών του Καΐρου, το οποίο εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση, σημειώνοντας «Κανένα μέρος δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου, και οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της αιγυπτιακής κυριαρχίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της στην Ανατολική Μεσόγειο, απορρίπτεται και θα αντιμετωπιστεί».
Ο εκπρόσωπος, μάλιστα, του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ Ahmed Abu Zeid, δήλωσε ότι η οριοθέτηση είναι «σύμφωνη με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη».
Στις 5 Φεβρουαρίου, ο Τσαβούσογλου είχε προβεί σε δήλωση αναφορικά με τη μη αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου το 2013, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών, προκειμένου να επωφεληθούν των φυσικών πόρων που βρίσκονται στις αποκλειστικές ζώνες των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το συγκεκριμένο θέμα έγινε αντικείμενο σχολιασμού στον αγγλόφωνο Τύπο Αιγύπτου και Ισραήλ.