Με θερμά λόγια μιλούν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο της εφημερίδας Die Zeit, η οποία έχει κεντροαριστερή κατεύθυνση: «Από αυτόν τον άνδρα, οι Έλληνες περιμένουν ένα θαύμα», εξηγώντας ότι οι ελληνικές εκλογές έδειξαν πως οι Γερμανοί πρέπει να πάρουν μαθήματα από τον ελληνικό λαό.
«Στην Ελλάδα, σε μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις όλων των εποχών, εκλέγονται λογικοί πολιτικοί. Η χώρα κατάφερε να διατηρήσει τον πολιτισμό της», σχολιάζει σε άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος, Μάρκ Σίριτς, ο οποίος καταθέτει την προσωπική του εμπειρία από τον κ. Μητσοτάκη: «Τον συνάντησα στο Βερολίνο περίπου πριν από ενάμισι χρόνο. Ήταν σε μια περιοδεία ευρωπαϊκών πρωτευουσών για να παρουσιάσει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής του. Μου έδειξε πολλούς πολύχρωμους πίνακες και γραφήματα, εξηγώντας ότι η χώρα του χρειάζεται χαμηλούς φόρους και λιγότερη γραφειοκρατία για να ανακάμψουν οικονομικά οι επιχειρήσεις. Για να είμαι ειλικρινής, αυτό μόνο με με έπεισε, αλλά αυτό δεν ήταν το θέμα. Το θέμα είναι ότι ο Μητσοτάκης φαίνεται τελικά να είναι ένας σοβαρός, ισορροπημένος πολιτικός», καταλήγει, κάνοντας αναφορά και στη Χρυσή Αυγή και την αποτυχία της να μπει στη Βουλή.
Και καταλήγει: «Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος στη Γερμανία για το τι υποτίθεται ότι μπορούν να μάθουν οι Έλληνες από τη Γερμανία όσον αφορά την οικονομική πολιτική. Όσον αφορά τη δημοκρατία, ίσως μπορούμε να μάθουμε εμείς κάτι από τους αυτούς. Κι αυτό ίσως πρέπει να εξεταστεί από τη γερμανική πλευρά σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Νέα αρχή στην Αθήνα», σημειώνει: «Οι ψηφοφόροι έδωσαν στη ΝΔ ισχυρή εντολή για να μπορέσει να κυβερνήσει την επόμενη τετραετία με απόλυτη πλειοψηφία. Ακόμα και αριστεροί ψηφοφόροι επέλεξαν τη ΝΔ, εμπιστευόμενοι την ικανότητά της σε οικονομικά ζητήματα, αλλά και τον ρεαλιστή πρόεδρό της. Φαίνεται ότι οι θεατρινισμοί του Αλέξη Τσίπρα ή του Γιάνη Βαρουφάκη δεν τραβάνε πλέον. Ανακούφιση προκαλεί και το γεγονός ότι παρά την μακροχρόνια ύφεση και την άλυτη προσφυγική κρίση ακροδεξιά κόμματα δεν πέρασαν το κατώφλι της Βουλής».
Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιολογηθείαποκλειστικά και μόνο από την απόδοσή του στην ανάκαμψη της οικονομίας. Θα επιτύχει τον στόχο του μόνο αν μειώσει την υπερβολική φορολογία. Οι δανειστές, όμως, αναμένουν από το νέο πρωθυπουργό να μην θέσει εν αμφιβόλω το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για να αποκτήσει ευχέρεια κινήσεων, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να περικόψει περαιτέρω τις κοινωνικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις και να περιορίσει δραστικά το δημόσιο τομέα. Κάτι που ο προκάτοχος του δεν ήταν διατεθειμένος να πράξει». Τέλος, αναφέρει ότι για να κυβερνήσει με επιτυχία ο νέος πρωθυπουργός οφείλει να μεταρρυθμίσει και τη ΝΔ.
Handelsblatt: Οι Έλληνες ψήφισαν σοφά
«Οι ελληνικές εκλογές στέλνουν θετικό μήνυμα. Μετά από χρόνια κρίσης, η Ελλάδα σταθεροποιείται», γράφει με τη σειρά της η Handelsblatt κι έχει τίτλο στο σχόλιό της :«Οι Έλληνες ψήφισαν σοφά». Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «οι ψηφοφόροι χάρισαν στον κ. Μητσοτάκη άνετη πλειοψηφία, όχι όμως παντοδυναμία. Την ίδια στιγμή, όμως, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε συντριπτική. Με ψηλά το κεφάλι ο Αλέξης Τσίπρας περνά στα έδρανα της αντιπολίτευσης, με το κόμμα του να παραμένει ισχυρό και διατηρώντας τη δυνατότητα επιστροφής στην εξουσία. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιράστηκαν πάνω από το 71% των ψήφων. Ο κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου από την περίοδο της κρίσης αποτελεί πλέον παρελθόν. Ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη νέα Βουλή και η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να υπερπηδήσει το όριο του 3%. Οι εκλογές έδειξαν ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα λειτουργεί και πως η χώρα σταθεροποιείται».
Τέλος, η Sueddeutsche Zeitung έχει τίτλο στο αφιέρωμά της «Η κληρονομιά της κρίσης» κι εξηγεί: «Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε το κόμμα του σε νέα πρόσωπα. Εκτιμά περισσότερο μετριοπαθείς αποτελεσματικούς συνεργάτες παρά ιδεολόγους υψηλών τόνων. Το γεγονός ότι προέρχεται από παλιά οικογένεια πολιτικών όχι μόνο δεν τον ζημίωσε, αλλά αντίθετα τον ωφέλησε. Στον προεκλογικό αγώνα, ο πρόεδρος της ΝΔ καλλιέργησε πολλές προσδοκίες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των φόρων. Κατάφερε να αποφύγει τις μεγαλόστομες υποσχέσεις. Πολλοί από τους ψηφοφόρους του αναμένουν ωστόσο σύντομα δείγματα γραφής. Η κληρονομιά του προκατόχου του δεν αφήνει περιθώρια για περίοδο χάριτος στον κ. Μητσοτάκη. Επί Τσίπρα, η Ελλάδα κατάφερε να εξέλθει από τα μνημόνια, ωστόσο οι δανειστές πραγματοποιούν τακτικά ελέγχους. Από την αξιολόγησή τους εξαρτάται αν η Ελλάδα θα καρπωθεί, για παράδειγμα, τα κέρδη της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα».