Back to top

F-16 στην Τουρκία: Οργή ομογενών – Γι’ αυτό δεν πρέπει να δοθούν αμερικανικά μαχητικά στον Ερντογάν

15/01/2023 - 13:32

Την αντίδραση κορυφαίων Αμερικανών νομοθετών, αλλά και την οργή των Ελλήνων της Ομογένειας προκαλεί η γνωστοποίηση της πρόθεσης Μπάιντεν να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Οι συμπρόεδροι της ομάδας στο Κογκρέσο για τα ελληνικά θέματα, βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Κρις Πάπας, αλλά και η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, εξέφρασαν έντονα την αντίθεση τους, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής Ρόμπερτ Μενέντεζ διεμήνυσε πως είναι διατεθειμένος να ασκήσει ακόμα και βέτο προκειμένου να μη πάρει η Τουρκία αμερικανικά μαχητικά.

Με μια ανάρτηση που συνιστά σκληρή υπόμνηση προς την αμερικανική κοινή γνώμη και τους νομοθέτες,η ομογενής βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) παραθέτει (ακόμη) έναν λόγο που το Κογκρέσο πρέπει να απορρίψει την πώληση των μαχητικών F 16 στην Άγκυρα.

Αναφέρει στην ανάρτησή της η Malliotakis: «η WSJ γράφει ότι ο Μπάιντεν θα ζητήσει επισήμως από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση των μαζητικών F-16 fighter στην Τουρκία σε αντάλλαγμα με την υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Αυτή η φωτογραφία του Ερντογάν με τον Ραϊσί του Ιράν και τον Πούτιν της Ρωσίας είναι απλά ένας λόγος που το Κογκρέσο πρέπει να απορρίψει μια τέτοια πώληση».

Επίσης, στην παρούσα φάση δικαίωμα βέτο διατηρεί και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Τζιμ Ρις, αλλά και ο νέος πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικ Μακόλ. Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας έχουν ολοκληρωθεί και πλέον εκτιμάται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα καθυστερήσει να στείλει επίσημα το αίτημα στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, ζητώντας τους να εγκρίνουν την αμυντική σύμβαση.

Εάν τελικά η αμυντική σύμβαση για τα F-16 δεν περάσει τον σκόπελο του Κογκρέσου, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει καθόλου για έναν ολόκληρο μήνα, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνονται διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφασιστούν οι διορθωτικές κινήσεις που θα ήθελε να δει το Κογκρέσο να γίνονται.

 

Με πληροφορίες από: hellasjournal.com