Σημαντικές εξελίξεις προοιωνίζονται τα τεκταινόμενα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται σήμερα (Παρασκευή) να βάλει την υπογραφή του, επικυρώνοντας τα νομοσχέδια που υπερψήφισαν τις τελευταίες μέρες η Βουλή και η Γερουσία για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας και της κατανομή κονδυλίων.
Το πρώτο αναμένεται να το υπογράψει σε ειδική τελετή σε στρατιωτική βάση, ενώ ακόμη δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το δεύτερο, το οποίο πάντως πρέπει να γίνει νόμος πριν τα μεσάνυχτα για να αποφευχθεί «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Την Πέμπτη, η ολομέλεια της Γερουσία υπερψήφισε με ψήφους 71-23 το νομοσχέδιο για της κατανομή κονδυλίων, το οποίο συμπεριλαμβάνει ολόκληρο το νόμο «για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο». Στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας συμπεριλαμβάνεται η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, που αποτελεί επίσης τμήμα του νόμου κατανομής κονδυλίων.
«Πρόκειται για μια ιστορική και πραγματική μετασχηματιστική εξέλιξη στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, ο οποίος ηγήθηκε στην προώθηση των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ, της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
“Και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σήμερα στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη γραμμή της Αμερικής σε αυτή τη στρατηγικά και οικονομικά ζωτική περιοχή περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και αρκετές αραβικές χώρες, ξεκινώντας από την Αίγυπτο και την Ιορδανία », πρόσθεσε.
“Η πολυμερής διπλωματία της τελευταίας δεκαετίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει οδηγήσει σε νέες πολιτικές επιλογές για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης.
“Χάρη στην ηγεσία των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο και των βουλευτών Μπιλιράκη, Σιτσιλίνε και Ντόιτς, οι Η.Π.Α. μπορούν να έχουν την πιο ενεργό συμμετοχή σε αυτές τις πολυμερείς πρωτοβουλίες. Ο νόμος East Med θέτει την ουσία πίσω από το «ισχυρότερο» μάντρα».
Δήλωση Μενέντεζ
Σε δηλώσεις του ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε πως αισθάνεται ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου όλα τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί στον ουρανό.
«Πιστεύω ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση της σημασίας που έχει η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί με το Ισραήλ για τη νέα στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά, οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που βοήθησε τους ανθρώπους να αντιληφθούν την ανάγκη για μια εναλλακτική στρατηγική. Παρόλα όμως αυτά, πιστεύω ότι ακόμα και αν η Τουρκία ήταν ένας απόλυτα ιδανικός σύμμαχος, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει, θα χρειαζόμασταν και πάλι μια νέα στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο. Και νομίζω ότι είναι ενδεικτικό της σημασίας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ το γεγονός ότι μπορούσε να το ενσωματώσουμε (EastMed Act) στη συμφωνία για το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού (appropriations bill) που θα γίνει νόμος”, είπε.
“Η σημασία της ενσωμάτωσης του (στον προϋπολογισμό) δεν είναι μόνο ότι θα καταφέρουμε να το περάσουμε πιο γρήγορα, αλλά και ότι δεν θα υπόκειται σε κάποιο είδους βέτο. Επομένως, έχουμε μια νέα μέρα που αναδύεται για τις σχέσεις μας στην περιοχή και για τη σημασία των χωρών που σχετίζονται με τη στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο. Και νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι μια καινούργια μέρα θα ξημερώσει μετά την υπογραφή αυτού του νόμου και την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής.
Και αυτό σημαίνει τεράστιες ευκαιρίες για να χτίσουμε πάνω στις σχέσεις που έχουμε ήδη με την Ελλάδα αλλά και με την Κύπρο που τώρα εντάχθηκε σε αυτή την προσπάθεια, η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες μέσω της άρσης του εμπάργκο όπλων, προχωρώντας σε ένα πλήθος σημαντικών σχέσεων. Και φυσικά στον τομέα της ενέργειας, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την ευκαιρία να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, βάζοντας τέλος στην ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία. Επομένως, είναι μια σημαντική στιγμή στην ιστορία και είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε μια νέα δεκαετία», κατέληξε.
Ο ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε περήφανος που είχα συγκηδεμόνευσε ένα νομοσχέδιο που ενισχύει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή στρατηγικά σημαντική για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας.
«Η συμπερίληψη του Νόμου για την Ασφάλεια και την Εταιρική Σχέση της Ανατολικής Μεσογείου το 2019 στο νομοσχέδιο πιστώσεων για το οικονομικό έτος 2020 επιβεβαιώνει τη δέσμευση του έθνους μας να ενισχύσει και να επεκτείνει τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας με τους βασικούς μας συμμάχους και εταίρους στην περιοχή».
Ο ρεπουμπλικανός Βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης χαιρέτισε τον δικομματικό χαρακτήρα του νόμου και από τα δύο νομοθετικά σώματα, σημειώνοντας ότι «σε μια όλο και πιο ασταθή περιοχή και με την Τουρκία να κάνει μία αποφασιστική στροφή απομακρυνόμενη από τη Δύση, η εταιρική σχέση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα επίκαιρη. Οι στρατηγικές της Αμερικής για την ενεργειακή διπλωματία, την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία και οι προσπάθειες κατά των κακοηθειών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας θα ενισχυθούν με τη συνεργασία αυτή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έθεσα ως προτεραιότητα τον νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο δημοκρατικός Βουλευτής Τέντ Ντόιτς – ο οποίος με τον Κώστα Μπιλιράκη συμπροεδρεύει της ομάδας Ελληνο- Ισραηλιτικής Συμμαχίας του Κογκρέσου, είπε πως «χρησιμοποιήσαμε αυτό το νομοσχέδιο για την κατανομή δαπανών για να επιβεβαιώσουμε τις αμερικανικές προτεραιότητες στην εξωτερική μας πολιτική, που περιλαμβάνει την υποστήριξη της αναπτυσσόμενης εταιρικής σχέσης στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου. Ως συμπρόεδρος της Ελληνο-Ισραηλιτικής Συμμαχίας του Κογκρέσου, είμαι υπερήφανος που το Κογκρέσο ψήφισε τη δικομματική νομοθεσία μου για να εμβαθύνει τη σύνδεση των ΗΠΑ με αυτή τη σημαντική τριμερή σχέση».
Τέλος ο δημοκρατικός Βουλευτής Ντέιβιντ Σιτσιλίνε), που με την τροποποίηση που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας (NDAA), πέρασε την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε: «Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε σταθερούς και αξιόπιστους συμμάχους. Ο νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου μας βοηθά να εμβαθύνουμε τις κρίσιμες σχέσεις και να επισημοποιήσουμε την τάση συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων των Αμερικανών και στρατηγικών εταίρων».
Πηγή: hellajournal, ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ