Η συνέντευξη της Ρωσίδας εκπροσώπου ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, άναψε φωτιές , αφού ξεκαθάρισε την θέση της Ρωσίας για το θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών.
Μαρία Γιαχνάκη /Μετάφραση Ιρίνα Τρεσορούκοβα
Το ξέσπασμα των τελευταίων ημερών εναντίον της Ρωσίας είχε ξεφύγει των ορίων με αποτέλεσμα η Μόσχα να μην δύναται να δεχθεί άλλο τις κατηγορίες ότι χρηματίζει οργανώσεις και ιδιώτες εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών.
Το πρώτο χτύπημα από την Ρωσίδα εκπρόσωπο ήρθε στον Ζόραν Ζάεφ ο οποίος κατηγόρησε στεγνά την Ρωσία για προπαγάνδα εναντίον της χώρας του.
Προκάλεσε τον Σκοπιανό πρόεδρο να δώσει τα στοιχεία για όσα κατηγορεί την Ρωσία και η αντίδραση ήρθε άμεσα και παγωμένα από τον Ζάεφ,:
Ο ΖΑΕΦ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΙ
“Δεν υπάρχει λόγος να σταλούν έγγραφα από την πΓΔΜ στην Αθήνα για τα περί χρηματισμού πολιτών της χώρας από Έλληνες επιχειρηματίες ώστε να υποκινηθούν βίαια επεισόδια πριν το δημοψήφισμα” διευκρίνισε ο Ζόραν Ζάεφ, προσπαθώντας μάλλον να αποφύγει την πρόκληση.
«Οι δηλώσεις έγιναν έπειτα από επιθέσεις σε αστυνομικούς μπροστά από το κοινοβούλιο. Τις σχολίασα για να στείλω το μήνυμα ότι οι φιλίες πρέπει να χτίζονται και όχι να αποτελούν πεδίο εχθρικών ενεργειών». «Η χώρα μου ήδη έχει δείξει σημάδια πως χτίζει καλές σχέσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συμπληρώνοντας πως «θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας».
Υπενθυμίζεται πως ο Ζάεφ σε συνέντευξή που έδωσε στο Buzzfeed είχε πει πως έλληνες επιχειρηματίες που διάκεινται ευνοϊκά στη Ρωσία «πληρώνουν από 13.000 έως 21.000 ευρώ» σε πολίτες της πΓΔΜ για να προκαλέσουν «βίαια επεισόδια πριν το δημοψήφισμα».
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΧΑΡΟΒΑ ΠΟΥ ΕΞΕΘΕΣΑΝ ΤΟΝ ΖΑΕΦ:
“Προκαλούν απορία οι δηλώσεις του Μακεδόνα πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ ότι κάποιοι επιχειρηματίες που συμπαθούν τη Ρωσία, δήθεν χρηματοδοτούν αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας στη Δημοκρατία της Μακεδονίας λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών που επετεύχθη για την μετονομασία της Δημοκρατίας στη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Είναι προφανείς οι αβάσιμες κατηγορίες της σειράς κατά της Μόσχας που αποσκοπούν στην κλιμάκωση της αντιρωσικής υστερίας. Προφανώς ως συνήθως δε θα παρουσιαστούν κάποιες αποδείξεις που να μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τα λόγια του Ζάεφ, αλλιώς θα το είχαν κάνει ήδη. Εντωμεταξύ οι δυτικές χώρες απροκάλυπτα αναμειγνύονται σε εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας, προφανώς είναι κάτι φυσιολογικό κατά την άποψή τους.
Αντί να τηρεί τις αρχές της μακεδονικής νομοθεσίας και του διεθνούς δικαίου, στα Σκόπια ο κυβερνών συνασπισμός συνηθισμένα οδηγείται στο να παίξει το «αντιρωσικό χαρτί» ως μεθόδου ενδοπολιτικής μάχης και, δυστυχώς, του εκφοβισμού των δικών του πολιτών.
Η Ρωσική Ομοσπονδία πάντα τασσόταν υπέρ της επίτευξης μιας αμοιβαίως συμφέρουσας μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας για την κρατική ονομασία χωρίς τις πιέσεις από έξω και την επιβολή τεχνητών χρονικών ορίων, η οποία η συμφωνία θα αντικατόπτριζε τη βούληση των δύο λαών, θα βασιζόταν στην ευρεία κοινωνική αποδοχή και αδιάβλητο συνταγματικό και νομικό θεμέλιο. Δεν έγινε. Η συμφωνία των Πρεσπών οδήγησε σε ένα βαθύ χάσμα της κοινωνίας στην Ελλάδα και στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Προφανώς η συμφωνία βρίσκεται μακριά από συμφέροντα στήριξης της ειρήνης και ασφαλείας στα Βαλκάνια και λειτουργεί αποκλειστικά ως εργαλείο εσπευσμένης ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών βιάστηκε και αντέδρασε αρνητικά στην συνέντευξη τύπου που έδωσε η Ρωσίδα εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών την Τετάρτη το μεσημέρι.
Στην ελληνική πλευρά ενδεχομένως δεν άρεσαν τα όσα είπε η Μαρία Ζαχάροβα η οποία ουσιαστικά τόνισε ότι η ελληνική πλευρά υπόκυψε σε πιέσεις και υιοθέτησε αντιρωσική συμπεριφορά.
Λίγο μετά την συνέντευξη τύπου στη Μόσχα το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση με τον κύριο Κοτζιά να είναι σε σύγχυση:
«Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους.
Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.
Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης.
Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Αυτή ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο το οποίο μάλλον βιάστηκε, θέλοντας να προστατεύσει το γόητρό του το οποίο πολλάκις έχει πληγωθεί τον τελευταίο καιρό από διπλωματικούς χειρισμούς. Όμως σίγουρα στο υπουργείο αν διάβαζαν καλυτερα την συνέντευξη τύπου θα καταλάβαιναν ότι εκτίμησαν λάθος τα πράγματα. Η Αμερική πάντως σίγουρα δεν έκανε ποτέ αυτό το λάθος. Όλη την ευθύνη την έχει μόνο το υπουργείο εξωτερικων
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΧΑΡΟΒΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΠΑΓΙΔΑ
“Στην προκειμένη περίπτωση ήταν ένα παιχνίδι πολλών επιπέδων, στο οποίο βεβαίως έβαλαν και την Ελλάδα. Το γνωρίζουμε. Νομίζω το γνωρίζουν πολλοί Έλληνες δημοσιογράφοι και μάλιστα Έλληνες πολιτικοί. Αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα ότι η πίεση που ασκήθηκε στην Ελλάδα, ήταν πολύ δυνατή. Με απόλυτη σαφήνεια μπορώ να πω ότι βασίζομαι σε γεγονότα. Ίσως τα πρώτα κύματα της πίεσης η Αθήνα άντεξε. Συγκεκριμένα, πρόκειται ια την κατάσταση, όταν η λεγόμενη «αλληεγγύη» χρησιμοποιήθηκε ως μέθοδος προσέλκυσης της χώρας στην προβοκατόρικη δράση, συγκεκριμένα της Μεγάλης Βρετανίας.
Η Αθήνα δεν ήταν η μόνη πρωτεύουσα που πήρε την απόφαση να μην ακολουθήσει την γενική τάση. Γνωρίζουμε τι έκαναν σε αυτές τις πρωτεύουσες, με τις χώρες όπου οι πολιτικοί δεν αντέδρασαν στις ενέργειες της Βρετανάις και στην πίεση. Η πίεση αυξήθηκε, δεν πίεζαν μόνο οι βρετανοί εκπρόσωποι, αλλά και ενεπλάκησαν και οι αμερικανοί εταίροι.
Γα άλλη μία φορά δηλώνω ότι κάθε χώρα, κάθε πολιτική ηγεσία καθορίζει κατά πόσο μπορεί να αντισταθεί στην επιρροή από έξω. Αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση. Άλλο θέμα είναι, πόσο καλά το καταλαβαίνουν στην Ελλάδα. Μου φαίνεται ότι κρίνοντας από μια σειρά δημοσιεύσεων μπορούμε να πούμε για προφανείς ενδείξεις αυτής της πίεσης. Το χέρι του ανθρώπου που άμεσα ασκούσε και υλοποιούσε αυτό το σχέδιο σύρραξης της Μόσχας και της Αθήνας είναι επίσης γνωστό σε όλους. Δεν είναι δική μου υπόθεση να το περιγράφω με λεπτομέρειες. Νομίζω μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι.
Βεβαίως πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι όταν εμφανίζονται αρνητικές δημοσιεύσεις, ακούγονται αρνητικές δηλώσεις εκ μέρους των πολιτικών παραγόντων από κάποια χώρα, κάτι τέτοιο δεν προκαλεί κάποια πρόσθετη συμπάθεια στους Ρώσους. Οι άνθρωποι έμαθαν να αντιλαμβάνονται, διαβάζουν πολύ, δεν έχουν όρια στη λήψη πληροφοριών. Έχουμε απολύτως ανοικτό πληροφοριακό περιβάλλον. Διαβάζουν όλο αυτό το υλικό, το βλέπουν. Βασιζόντας στην επικοινωνία με ανθρώπους μπορώ να πω ότι βαρέθηκαν από αβάσιμες προσπάθειες αποκελισού της χώρας μας, ατελείωτες προσπάθειες να γίνονται πόλεμοι των κυρώσεων. Βλέπουν πόσο αναληθές είναι, πώς άδικο, και πλόν κατάντησε να είναι και αδιανόητο. Αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι η απέλαση των διπλωματών είναι μια πραγματική οργανωμένη καμπάνια. Νομίζω, πρέπει να το θυμούνται και στην Ελλάδα. Εδώ δε χρειάζονται απειλές και οδηγίες. Είναι μια απλή λογική.”