Εντείνεται το θρίλερ που διαδραματίζεται από χθες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όταν η Τουρκία επιχείρησε να απελάσει έναν άνδρα, φερόμενο ως μέλος του Ισλαμικού Κράτους, με τις ελληνικές αρχές στις Καστανιές να αρνούνται να τον δεχθούν.
«Δεν είναι πρόβλημά μας» διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για τον φερόμενο ως τζιχαντιστή. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Demiroren, ο άνδρας ονομάζεται Μοχάμεντ Ντάργουις Β, και πιστεύεται ότι είναι Αμερικανός πολίτης με καταγωγή από την Ιορδανία. Απελάθηκε χθες, στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης νέας πολιτικής που εφαρμόζει η Τουρκία να απελαύνει τους τζιχαντιστές από την επικράτειά της.
Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε στο AFP ότι ο άνδρας αρνήθηκε να επιστρέψει στις ΗΠΑ και του ζητήθηκε να σταλεί στην Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά αρνήθηκε την είσοδο, όταν προσπάθησε να περάσει από τη νεκρή ζώνη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρασε τη νύχτα έξω και μάρτυρες υποστηρίζουν ότι προσπάθησε να φωνάξει τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά.
«Δεν μας απασχολεί» λέει ο Ερντογάν
Για το ζήτημα ρωτήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ήταν κατηγορηματικός: «Είτε (οι απελαθέντες μαχητές του ISIS) είναι κολλημένη στα σύνορα, δεν μας απασχολεί. Θα συνεχίσουμε να τους στέλνουμε. Είτε τους παίρνουν, είτε όχι, δεν μας απασχολεί».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν απείλησε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να απελευθερώσει όλους τους φυλακισμένους ξένους μαχητές και να τους στείλει στην Ευρώπη.
«Θα πρέπει να αναθεωρήσετε τη στάση σας κατά της Τουρκίας, που αυτή τη στιγμή κρατά τόσα πολλά μέλη του ISIS στη φυλακή και την ίδια ώρα, ελέγχει αυτούς στη Συρία», διεμήνυσε ο Ερντογάν προς την Ευρώπη.
«Αυτές οι πόρτες θα ανοίξουν και τα μέλη του ISIS θα συνεχίσουν να σας στέλνονται. Μετά, θα μπορέσετε να ασχοληθείτε με το πρόβλημά σας», πρόσθεσε.
Η Τουρκία ετοιμάζεται για μαζικούς επαναπατρισμούς
Τα σχόλια του Ερντογάν έρχονται μετά από μια νέα προσπάθεια για τον επαναπατρισμό ορισμένων από τους 1.200 ξένους μαχητές του ISIS που βρίσκονται στα τουρκικά κέντρα κράτησης και 287 που συνελήφθησαν πρόσφατα στη Συρία.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ισμαήλ Κατακλί, ανέφερε τη δευτέρα ότι ένας Αμερικανός πολίτης, που θεωρείται ότι είναι ο εγκλωβισμένος στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχει ήδη επαναπατρισθεί και επτά Γερμανοί υπήκοοι θα επιστρέψουν στη ώρα τους στις 14 Νοεμβρίου. Επίσης, γίνονται προετοιμασίες να απελάσουν δύο Ιρλανδούς, όπως και Γάλλους και Δανούς, ανέφερε.
Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει δώσει αριθμούς και εθνικότητες αυτών που σκέφτεται να στείλει στις πατρίδες τους ή λεπτομέρειες για το πώς η συγκεκριμένη επιχείρηση θα δουλέψει, ειδικά σε άτομα που δεν έχουν ιθαγένεια. Πολλές χώρες ζητούν λίστες επιβατών και για στρατιωτικές και για εμπορικές πτήσεις πριν επιτραπεί σε ένα αεροπλάνο να εισέλθει στο εθνικό εναέριο χώρο.
Παρέμβαση του ΟΗΕ ζητά η Τουρκία
Πάντως, ο συνταξιούχος πρέσβης Μουράτ Μπιλχάν δήλωσε ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν δέχεται τον εγκλωβισμένο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αυτός νόμιμα παραμένει στη ζώνη ασφαλείας.
«Ο ΟΗΕ πρέπει να βρει λύση στο πρόβλημα γιατί πρόκειται για ανιθαγενή. Αποστολή του Οργανισμού πρέπει να βρεθεί στο σημείο ξεμπλοκάροντας τη διαδικασία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρέσβης, όπως μεταδίδει το CNNTurk.
«Ο ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα, ενώ στις διαπραγματεύσεις πρέπει να εμπλακούν και οι ΗΠΑ προκείμενου να δοθεί λύση» επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση της IGAM.