Back to top

Ελπίδες και κινητικότητα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

13/05/2019 - 10:02

Έντονη κινητικότητα, αλλά και αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον, παρατηρείται τελευταία προς την κατεύθυνση επαναλειτουργίας της θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο «δίκαιο αίτημα» για την επαναλειτουργία της Σχολής, τονίζοντας ότι «δεν θα παύσωμε να προσευχόμεθα και να επιμένουμε και να προσπαθούμε να επαναλειτουργήσει η Σχολή μας διότι το θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμά μας»

«Να εύχεσθε όλοι, αδελφοί και τέκνα, γι’ αυτή τη μεγάλη ημέρα και επιφανή, την οποία χρόνια τώρα περιμένουμε, με δάκρυα και με προσευχή. Αλλά, και από την άλλη πλευρά, και με αγανάκτηση γι’ αυτή την κατάφωρη αδικία που μας γίνεται επί μισό αιώνα σχεδόν, χωρίς να βρίσκουν ανταπόκριση οι προσδοκίες και οι προσευχές μας».

Πάντως, όπως μεταδίδουν ομογενειακά μέσα ενημέρωσης κατά τη συνάντηση που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με μέλη της ΑΧΕΠΑ στις αρχές του μήνα στο Φανάρι, φέρεται ότι τους είπε ότι η επαναλειτουργία της σχολής είναι θέμα χρόνου κι ότι ήδη γίνονται οι σχετικές επαφές με την τουρκική κυβέρνηση.

Ενδιαφέρον για επαναλειτουργία της Σχολής δείχνουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Την περασμένη Πέμπτη ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζέφρι Χόβενιερ, επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή και εξέφρασε την ελπίδα να τη δει σύντομα να λειτουργεί ξανά.

«Ήταν τιμή να επισκεφθώ τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης για να μάθω για την κεντρική της θέση στη ζωή της Ελληνορθοδοξίας. Η παρουσία της είναι μαρτυρία του πλούσιου θρησκευτικού παρελθόντος και του παρόντος της περιοχής. Ελπίζω να τη δω ανοιχτή σύντομα ξανά», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Αλλά και ο Αμερικανός πρέσβης, αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ, σε συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τη μη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
«Στηρίζουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και το κάνουμε εδώ και καιρό. Πρέπει να επαναλειτουργήσει κι έπρεπε αυτό να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Και είναι πραγματικά καιρός, η τουρκική κυβέρνηση να το επιτρέψει να συμβεί. Δεν υπάρχουν πραγματικά δικαιολογίες, γιατί να μην συμβεί αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες την Ελλάδα αλλά και άλλες Ορόδοξες χώρες και είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας.

Το διεθνές ενδιαφέρον για τη Θεολογική Σχολή

Τον Οκτώβριο του 1998, το Κογκρέσο των ΗΠΑ υποστήριξε την επαναλειτουργία της Χάλκης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει επίσης το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον επισκέφτηκε την Χάλκη στην επίσκεψή του στην Τουρκία το 1999 και ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να επιτρέψει την επαναλειτουργία της σχολής.

Τον Αύγουστο του 2011 ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν αποφάσισε με διάταγμα ότι τα ακίνητα και τα θρησκευτικά κτίρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, τα οποία κατασχέθηκαν στο παρελθόν πρέπει να επιστραφούν προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος διορίστηκε Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Τον Ιανουάριο του 2013, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Today’s Zaman ότι το τουρκικό Συμβούλιο Ιδρυμάτων επέστρεψε 190 εκτάρια γης προς το ίδρυμα της Μονής της Αγίας Τριάδος. Το εν λόγω ίδρυμα είναι ο ιδιοκτήτης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της γης βρίσκεται στο χώρο της Θεολογικής Σχολής.