Έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο συγκάλεσε για αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός υπό το πρίσμα των πλέον δυσμενών εξελίξεων στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, με επίκεντρο το θέμα των Ελλήνων αιχμαλώτων αλλά και της τουρκικής άσκησης στο Καστελόριζο.
Η έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου αναμένεται να βρεθούν οι τουρκικές προκλήσεις, καθώς και οι δύο αιχμάλωτοι Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης και που όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ κατηγορούνται και για κατασκοπεία.
Είναι σίγουρο πως μετά τις αποφάσεις που θα λάβει το κυβερνητικό συμβούλιο θα ενημερωθούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ βάσει των νεότερων δεδομένων που υπάρχουν, αλλά και της αποφασιστικότητας της Αθήνας να μην δεχθεί άλλες τουρκικές προκλήσεις αναπάντητες είτε στο Αιγαίο είτε αλλού.
Η υπόθεση με τους Έλληνες αιχμαλώτους έχει αποκτήσει νέα δραματική τροπή καθώς σήμερα το απόγευμα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί έχουν υποβληθεί σε ποινική έρευνα για στρατιωτική κατασκοπεία και δεν ετίθετο ποτέ θέμα ενδεχόμενης ανταλλαγής τους.
Ενώ νωρίτερα οι δικηγόροι των δυο Ελλήνων στρατιωτικών δήλωναν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η εκδίκαση της έφεσης κατά της απόφασης για προφυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών είχε αναβληθεί οριστικά τουλάχιστον για σήμερα, ζούμε ξανά μια ανατροπή στο όλο θρίλερ.
Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, βγαίνοντας από το δικαστήριο δήλωναν νωρίτερα ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης.
Όμως, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η ένσταση όχι μόνο συζητήθηκε αλλά απορρίφθηκε κιόλας και έτσι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν στην φυλακή της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της παράνομης εισόδου τους στην Τουρκία.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.
Οι δικηγόροι των Ελλήνων είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της προφυλάκισής τους. Η προφυλάκιση είχε διαταχθεί διότι δεν είχαν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.
Η ελληνική πλευρά ζητούσε να αναγνωριστεί ως προσωρινή κατοικία των δύο το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη κι έτσι να βγουν από τις Φυλακές Αδριανούπολης, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση. Αυτό όμως δεν έγινε αποδεκτό.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για το θέμα της επίσης ανησυχητικής κατάστασης στην κυπριακή ΑΟΖ και ενόψει των ερευνών στο τεμάχιο 16 από την Exxon Mobil.