Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ένας προσεκτικός Σοσιαλδημοκράτης εμφανίζεται ως η νέα Άγκελα Μέρκελ, αναφέρει το περιοδικό The Economist.
Αφού το SPD συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό του μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017 και παρά τις εσωτερικές διαφωνίες για το αν θα πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η ηγεσία του κόμματος δέχθηκε να συνεργαστεί με το CDU. Για αυτό βασίστηκε στις υποσχέσεις για ανανέωση της κυβέρνησης εκ των έσω και κυρίως στην «ευρωπαϊκή αφύπνιση» σε συνεργασία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
Ως αντικαγκελάριος και νέος υπουργός Οικονομικών ο Σολτς έχει τις περισσότερες εξουσίες για να εφαρμόσει αυτό το σχέδιο παρά οποιοσδήποτε άλλος, τονίζει ο Economist.
Μάλιστα πολλοί αναμένουν να είναι υποψήφιος του SPD στις εκλογές του 2021.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Economist, ο Σολτς εξέφρασε την πλήρη του στήριξη στην ιδέα της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας» που προωθεί ο Μακρόν, μια κοινή δράση για να βελτιωθεί το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης.
Χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη στην ευρωζώνη τονίζει: «Πραγματικά συντάσσομαι με την άποψη του Μακρόν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Σύμφωνα με τον Σολτς, οι δυτικοί εργαζόμενοι δεν έχουν την αισιοδοξία των συναδέλφων τους στις αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες, κάτι που εξηγεί τόσο την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ όσο και την ψήφο υπέρ του Brexit.
«Σκεφτείτε ότι είστε ένας οδηγός φορτηγού, υπερήφανος για τη δουλειά σας (…) και βλέπετε στις ειδήσεις ότι σε 15 με 20 χρόνια δεν θα υπάρχουν πλέον οδηγοί φορτηγών γιατί θα οδηγούνται μόνα τους», είπε. «Για να ξανακερδίσουμε αυτούς τους ψηφοφόρους θα πρέπει να επικεντρωθούμε ότι μόνο στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα, την ασφάλεια, την Ευρώπη, αλλά και στα καθημερινά ζητήματα: στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας τη δεκαετία του 2020 και του 2030», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.
Τέλος, ο Σολτς υπογράμμισε στον Economist ότι η εμβάθυνση της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος της προόδου στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, ενώ στο εσωτερικό της Γερμανίας το SPD θα πρέπει να επιδιώξει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, μείωση του χρέους και ακόμη υψηλότερη απασχόληση.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ