
Πολλοί αναρωτιούνταν για τη θέση του Μεγάρου Μαξίμου στις οικονομικές εξελίξεις, εξαπολύοντας μάλιστα, βέλη στην κυβέρνηση, αλλά η απάντηση δόθηκε διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τα όσα είπε στη συνέντευξή στον φιλοτραμπικό ιστότοπο Breitbart. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια win-win συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ με φόντο τις εμπορικές σχέσεις έλαβε θετική αποδοχή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως μια τέτοια εμπορική συμφωνία θα είναι «αμοιβαία επωφελής» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και υπάρχει και ένα ελληνικό μήνυμα», δήλωσε ο Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για το μήνυμά του προς τον Τραμπ.
Τραμπ για Μητσοτάκη: Εκτιμώ τα σχόλιά του
Λίγο αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε θετικός απέναντι στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Συμφωνώ. Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με τον καθένα από αυτούς (σ.σ. τις χώρες που επιθυμούν να διαπραγματευτούν τους δασμούς). Θα γίνουν δίκαιες συμφωνίες με όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Μάθιου Μπόιλ δόθηκε προχθές, Τρίτη 8 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, βασικός συντάκτης στο Breitbart του Στιβ Μπάνον είναι ένας από τους αγαπημένους δημοσιογράφους του Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον, η βαρυσήμαντη παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε ευρεία προβολή από το Breitbart, αφού ήταν πρώτο θέμα στην ενημερωτική ιστοσελίδα που θεωρείται ότι απηχει περισσότερο απ’ όλες τις απόψεις του προέδρου των ΗΠΑ.
Η κατάλληλη χρονική στιγμή της συνέντευξης
Ο δημοσιογράφος Μάθιου Μπόιλ, που συνομίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μετέφερε την έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού για συνεννόηση με τις ΗΠΑ και επίτευξη μιας win-win λύσης για τους δασμούς ήρθε την κατάλληλη χρονική στιγμή αφού, όπως φάνηκε, έδωσε στον Αμερικανό πρόεδρο την αφορμή που πιθανώς επιζητούσε για να κάνει μία κίνηση με την οποία προέβαλε παγκοσμίως το μήνυμα ότι σκοπός της επιβολής των δασμών δεν είναι η τιμωρία ετέρων και συμμάχων της Ουάσινγκτον αλλά η αποκατάσταση δίκαιων όρων στο διεθνές εμπόριο. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα μέλος της Ε.Ε αλλά έχει παραδοσιακές, βαθιές, ιστορικές και για κάποιους στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, συζήτησε το περιεχόμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού με τον εκδότη του Breitbart News στη διαδικτυακή εκπομπή που διατηρεί ο Στιβ Μπάνον στην αγαπημένη ιστοσελίδα του Ντόναλντ Τραμπ.
Μητσοτάκης για μεταναστευτικό
Μεταξύ των θεμάτων που ανέδειξε στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνέντευξη που έγινε πρώτο θέμα στο Breitbart News, ήταν το μεταναστευτικό θέμα για το οποίο επισήμανε: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Ακολουθήσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και ήμουν ο πρώτος που πίεσε για την προστασία των συνόρων» και συνέχισε: «Όταν ξεκινήσαμε αυτή την πολιτική, το 2020, ήμαστε η εξαίρεση στην ΕΕ, εκτός της επικρατούσας γραμμής. Τώρα όλοι στην Ευρώπη κατανοούν τη σημασία της προστασίας των συνόρων. Δεν εναπόκειται στους διακινητές να αποφασίσουν ποιος θα εισέλθει στην Ελλάδα. Δεν θα απολογηθώ για την αυστηρή μου στάση όταν πρόκειται για την προστασία των συνόρων και για την ανοιχτή μου στάση όταν μιλάμε για νόμιμη μετανάστευση». Με την αναφορά αυτή ο πρωθυπουργός στόχευσε ένα θέμα με το οποίο επιχείρησε να ταυτιστεί με την πολιτική Τραμπ για να προβάλει το μήνυμα πως η έκκληση για συνεννόηση στο θέμα των δασμών δεν έρχεται από κάποιον ανταγωνιστή των Αμερικανών αλλά από μια χώρα που στα βασικά θέματα ακολουθεί ταυτόσημη πολιτική με αυτή του Ντόναλντ Τραμπ την οποία επικροτεί η πλειονότητα των πολιτών των ΗΠΑ.
Ικανοποίηση στο Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου άκουσαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον σχολιασμό και τους χαρακτηρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αποδεικνύεται πως οι κινήσεις και οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διεθνή οικονομική και πολιτική σκακιέρα έχουν βαρύτητα αλλά και σχεδιασμό. Άλλωστε, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε από την πλευρά Τραμπ η αναστολή της επιβολής των δασμών σε όλες τις χώρες, πλην Κίνας, για 90 ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιπτώσεις από την επιβολή δασμών ήταν κάτι που προκαλούσε μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δεν είχε εκδηλωθεί κάτι επίσημα. Μπορεί οι συνέπειες για την Ελλάδα να μην είναι άμεσες, αλλά από το 2026 η οικονομία της χώρας είναι πολύ πιθανόν θα βρεθεί αντιμέτωπη με δυσχέρειες. Εξ ου και η κυβέρνηση φροντίζει να προλάβει τις επιπτώσεις με κινήσεις «ματ» προς τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται πως στη διαπραγμάτευση που έγινε με την Ε.Ε. για την απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, η Ελλάδα ζήτησε και πέτυχε την εξαίρεση από αυτή τη δέσμη αντιποίνων των εισαγωγών αμερικανικών αμύγδαλων και γαλακτοκομικών για να μην πληγεί η κρίσιμη για τη χώρα μας αγορά.