Back to top

Αυτοί είναι οι 8 στόχοι που θα χτυπήσει ο Τραμπ στη Συρία

13/04/2018 - 14:52

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται αμερικανικά δίκτυα, ήδη ο Τραμπ έχει επιλέξει 8 στόχους για τα πρώτα χτυπήματα στη Συρία...

Οι πιθανοί στόχοι κυμαίνονται σε συγκεκριμένους χώρους και εργοστάσια που σχετίζονται με την παραγωγή χημικών όπλων, καθώς και μονάδες ασφαλείας ή κέντρα διοίκησης που πραγματοποίησαν την επίθεση της περασμένης εβδομάδας, σε επιθέσεις μεγαλύτερης κλίμακας που επιδιώκουν να εξαγάγουν την αεροπορική άμυνα και την αεροπορία του Assad.

Υπάρχουν 25 αεροπορικές βάσεις στη Συρία, μεταξύ των οποίων 21 υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Το μεγαλύτερο και πιο ενεργό είναι το Hemeimeem, όπου η Ρωσία διαθέτει δεκάδες αεροσκάφη και ένα περίπλοκο σύστημα αεροπορικής άμυνας.

Άλλοι περιλαμβάνουν το Shayrat, τη βάση που οι ΗΠΑ χτύπησαν με 59 πυραύλους τον Απρίλιο του 2017 σε αντίποινα για την υπόνοια αεριωθούμενης επίγειας φορτίου και την T4, τη βάση που στόχευσε η εικαζόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, ένας άλλος πιθανός στόχος θα μπορούσε να είναι η αεροπορική βάση του Al-Dumeir κοντά στη Δαμασκό, όπου απογειώθηκε τα ελικόπτερα που πραγματοποίησαν την υποτιθέμενη επίθεση χημικών όπλων του Σαββάτου.

Ένας άλλος πιθανός στόχος, σύμφωνα με το BBC, είναι το Ερευνητικό Κέντρο Επιστημονικών Μελετών (SSRC) στο χωριό Jamraya, βόρεια της πρωτεύουσας.

Το Newsbomb.gr παρουσιάζει αναλυτικά και σε αριθμούς τα οπλοστάσια των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας καθώς και τις δυνάμεις του Σύρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/story/876662/polemos-syria-aytoi-einai-oi-...

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ
Ξεκινώντας με τις ΗΠΑ, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει συστοιχίες πυραύλων (θαλάσσης - αέρος) Tomahawk, καθένας από τους οποίους:

Έχει 1.000 λίβρες (περίπου 454 κιλά) ισχυρής εκρητικής ύλης
Έχει μήκος σώματος: 6 μέτρα
Μήκος πτέρυγας: 9 μέτρα
Βεληνεκές: 1.000 μίλια (περίπου 1.609 χλμ.)
Κοστίζει: 1 εκατ. στερλίνες
Η Δύναμη Κρούσης των ΗΠΑ συμπληρώνεται από:

Το αεροπλανοφόρο USS Truman (Με συνολικό προσωπικό 5.680 άτομα και 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα τελευταίας γενιάς)
Τρία πολεμικά πλοία (Destroyers): USS Normandy, USS Jason Dunham, USS The Sullivans
Πέντε πολεμικά σκάφη: USS Arleigh Burke, USS Bulkeley, USS Forrest Sherman,, USS Farragut, USS Donald Cook

Οι δυνάμεις της Ρωσίας
Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν διαθέτουν αντιπυραυλικά συστήματα εδάφους - αέρος S-400 εντός του συριακού εδάφους, τα οποία συνιστούν μια εν δυνάμει απειλή για  μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς, όπως είναι, για παράδειγμα τα αμερικανικά F-35.

Οι Ρώσοι έχουν σε πλήρη ετοιμότητα τα πολεμικά αεροσκάφη Σουχόι: Su-24, Su-25 και Su-35, τα οποία βρίσκονται σταθμευμένα στην αεροπορική βάση Khmeimim της Συρίας.

Ταυτόχρονα, διαθέτουν και τα κατασκοπευτικά / καταδιωκτικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς Su-57 (στη φωτό πιο κάτω), τα οποία είναι ικανά να αναχαιτίσουν τις εναέριες δυνάμεις των αντιπάλων τους.

Μάλιστα, τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα προ ημερών ρωσικές στρατιωτικές πηγές, είχαν μεταδώσει την πληροφορία ότι τουλάχιστον δύο Su-57 έχουν μετασταθμεύσει στη Συρία.

Επίσης, στον εναέριο πολεμικό στόλο των Ρώσων περιλαμβάνονται σμήνη ελικοπτέρων Mi-8 και Μi-24

Παράλληλα, ισχυρή δύναμη πυρός διαθέτει και το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς τα σκάφη του είναι εξοπλισμένα με συστοιχίες πυραύλων θαλάσσης - αέρος.

Οι δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας
Σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας βρίσκονται και οι στρατιές του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να έχει δώσει ήδη διαταγή για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού υποβρυχίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τα λοιπά, οι Βρετανοί, πέραν του ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού που διαθέτουν, έχουν στη διάθεσή του και μια ικανή δύναμη αεροσκαφών, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν ως ορμητήριο την αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου.

Στη βάση αυτή βρίσκονται σταθμευμένα:

8 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado
2 αναγνωριστικά αεροσκάφη
1 μεταγωγικό αεροσκάφος C-17
2 αεροσκάφη C-130 «Ηρακλής»
1 αεροσκάφος εναέριας ανατροφοδότησης καυσίμων
Οι δυνάμεις της Γαλλίας
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία έχει να επιδείξει έναν ισχυρό αεροπορικό στόλο, ο οποίος βρίσκεται μετασταθμευμένος σε βάσεις της Ιορδανία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Στην Ιορδανία υπάρχουν ήδη σταθμευμένα 6 Mirage - 2000, ενώ άλλα έξι αεροσκάφη Rafale τελευταίας γενιάς βρίσκονται σε βάσεις του Κόλπου.

Παράλληλα, οι Γάλλοι διαθέτουν κι ένα αεροσκάφος Atlantique Maritime - 2, το οποίο χρησιμοποιείται για εναέρια επιτήρηση και «σάρωση» περιοχών.