Back to top

Αυτά είναι τα συστήματα κατασκοπείας των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο

19/12/2022 - 17:52

To Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει αεροπορική-ναυτική βάση στο Ακρωτήρι, όπου η 903η Εκστρατευτική Αεροπορική Πτέρυγα (που επιχειρεί με διάφορους τύπους ελικοπτέρων και μεταγωγικών αεροσκαφών) και η 84η Μοίρα (με το Bell 412) της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) , αλλά η Βρετανική Πολεμική Αεροπορία αποσπά τα μαχητικά-βομβαρδιστικά της Typhoon σε εκ περιτροπής βάση για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Από το Ακρωτήρι, μερικές φορές, επιχειρούν και τα RC-135 - ηλεκτρονικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη ή Elint - που εκτελούν αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα και περιστασιακά έχουν παρατηρηθεί επίσης προσγείωση των αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών U-2 / TR-1, συμμετείχε επίσης στην επιτήρηση των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ και σε περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα U-2, που αναχωρούσαν από το Ακρωτήρι, χρησιμοποιήθηκαν επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκτέλεση αποστολών σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο (κωδική ονομασία Cedar Sweep ), για να συλλέξει πληροφορίες που θα διαβιβαστούν (επίσης) στις υπηρεσίες πληροφοριών του Λιβάνου προκειμένου να βοηθήσουν τη Βηρυτό να εντοπίσει τους μαχητές της Χεζμπολάχ. Ομοίως, τα U-2 συγκέντρωσαν πληροφορίες πετώντας πάνω από την Τουρκία και το βόρειο Ιράκ, και οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν παρασχέθηκαν κρυφά στις τουρκικές αρχές σε μια επιχείρηση που ονομάστηκε Highland Warrior.

Το Ακρωτήρι φιλοξενεί επίσης μια φρουρά στρατιωτών που ανήκουν στο Δεύτερο Τάγμα του Συντάγματος του Γιορκσάιρ που ενώνει τις δυνάμεις που υπάρχουν στην άλλη μεγάλη φρουρά του νησιού, αυτή της Δεκέλειας, και πηγαίνει να συγκροτήσει αυτό που ονομάζεται Βρετανικές Δυνάμεις Κύπρου (ή Bfc) ή το βρετανικό στρατιωτικό απόσπασμα του νησιού που έχει περίπου 3.500 στρατιώτες και 7.000 πολίτες. Στη Δεκέλεια, ειδικότερα, αναπτύχθηκε το 2022 το Πρώτο Τάγμα του Συντάγματος «Πριγκίπισσα της Ουαλίας».

Το δίκτυο Echelon

Λίγοι γνωρίζουν, ωστόσο, ότι περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Δεκέλειας, υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατιωτική εγκατάσταση που έχει ανατεθεί στην κατασκοπεία. Πρόκειται για τον Σταθμό Αγίου Νικολάου , που υπάγεται στο βρετανικό Gchq ( Κυβερνητικό Αρχηγείο Επικοινωνίας ) που λειτουργεί από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας εγκαταστάσεις στο νησί, μπορούν να αναχαιτίσουν 14 υποβρύχια καλώδια που περνούν από την Κύπρο και συνδέουν την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική με τη Μέση Ανατολή, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια e-mail, τηλεφωνικές κλήσεις, άμεσα μηνύματα και άλλη κίνηση που διέρχεται μέσω του ιστού.

Ο σταθμός ακρόασης είναι όπως δεκάδες άλλοι που αποτελούν μέρος του δικτύου Echelon , του προγράμματος επιτήρησης (Sigint/Elint) που διαχειρίζονται τα πέντε κράτη που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Ασφαλείας της Ukusa (Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες ), επίσης γνωστό ως Five Eyes , και αποτελείται από δορυφορικά πιάτα, κεραίες και λειτουργικά κτίρια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας κατασκοπευτικές εγκαταστάσεις στο νησί, είναι σε θέση να παρατηρούν και να συλλέγουν δεδομένα σε όλη την Κεντρική Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, αν κοιτάξουμε τον χάρτη των ζωτικών υποβρυχίων καλωδίων , σημειώνουμε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών κόμβων, καθιστώντας την έναν φυσικό τόπο κατασκοπείας των επικοινωνιών από και προς τη Μέση Ανατολή: από τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, Ιταλία προς Ισραήλ, Συρία, Τουρκία και αντίστροφα. Φαίνεται ότι οι Βρετανοί είναι σε θέση να παρακολουθούν τα υποβρύχια καλώδια χάρη σε μια συμφωνία που έγινε με τη Λευκωσία την εποχή της ανεξαρτησίας του νησιού το 1960.

To HF Director Finder

Εκτός από διάφορες κεραίες υψηλής συχνότητας (HF) που χρησιμοποιούνται για την υποκλοπή κυρίως στρατιωτικών και διπλωματικών σημάτων από όλο τον κόσμο, ο Άγιος Νικόλαος διαθέτει επίσης ένα HF Direction Finder που του επιτρέπει να τριγωνοποιεί να εντοπίζει και να αναλύει σήματα σε ακτίνα χιλιάδων χιλιομέτρων, επιτρέποντας έτσι την κατασκευή ενός εικονικού ηλεκτρονικού χάρτη κινήσεων στρατευμάτων και παρόμοιων δραστηριοτήτων. Αν και η σημασία του Echelon Sigint έχει μειωθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία λόγω της ευρείας χρήσης επικοινωνιών οπτικών ινών, οι εγκαταστάσεις αυτού του τύπου συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και στην ίδια την Κύπρο υπάρχουν και άλλα σημεία ακρόασης που λειτουργούν επίσης από βρετανικό και αμερικανικό προσωπικό.

Στο όρος Τρόοδος, υπάρχει μια εγκατάσταση της οποίας ο κύριος ρόλος, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, είναι η παροχή ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών, η οποία αποτελεί μέρος της βάσης ραντάρ του Ολύμπου.

Τέλος, δίπλα στην αλυκή του Ακρωτηρίου, υπάρχει μια σειρά κεραιών «σκηνών», με την κωδική ονομασία Pluto, που είναι ένα ραντάρ με ικανότητα Over The Horizon (Oth) ύψους 100 μέτρων και πλάτους 200 μέτρων ισχύος 1 Mw ικανό να ανιχνεύσει αεροσκάφη. και πυραύλους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, φθάνοντας σε τμήματα της επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μέχρι το 2008 γνωρίζουμε ότι βρετανικός «αριθμητικός σταθμός» δραστηριοποιούνταν και στην Κύπρο , τον οποίο διαχειριζόταν η MI6, αλλά έκτοτε παρέμεινε σιωπηλός, επομένως υποτίθεται ότι η κατασκοπεία του Λονδίνου βρήκε έναν πιο αποτελεσματικό και «αθόρυβο» τρόπο επικοινωνίας. με τους πράκτορες της στην περιοχή.

ΠΗΓΗ sigmalive.com