«Νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας αποτελεί η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης» τονίζει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στο Casus Belli της Τουρκίας.
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών,σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τοποθέτηση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε τα εξής:
«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.
Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».
Την πρώτη του σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε το πρώτο θέμα στην ατζέντα να είναι το τουρκικό casus belli μετά τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά για επέκταση της αιγιαλίτιδας στα 12 ναυτικά μίλα.
Με επίσημο τρόπο η Τουρκία επαναφέρει το casus belli για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας στα 12 μίλια που ανακοίνωσε με μεγάλη προχειρότητα ο Νίκος Κοτζιάς.
Το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία κάλεσε σήμερα τον Ελληνα πρέσβη και του διεμήνυσε πως η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία τέτοια κίνηση στο Αιγαίο.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ ανάφερε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του πρώην Υπ.Εξ Νίκου Κοτζιά και του νέου υπουργού Εξωτερικών για τα σχέδια σχετικά με την σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τις σχετικές ειδήσεις. Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανοχή σε βήματα που δεν υπάρχει μια διμερής συμφωνία, στο Αιγαίο όπου έχουν ακτές και οι δυο χώρες. Η απόφαση του Κοινοβουλίου μας με ημερομηνία 8ης Ιουνίου 1995 είναι μια πολιτική προειδοποίηση στα πλαίσια αυτά και ισχύει και σήμερα. Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας μεταφέρθηκαν και στον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».
«Ήταν προγραμματισμένη από την Παρασκευή η επίσκεψη του έλληνα πρέσβη (Πέτρος Μαυροειδής) στον κ. Τσαβούσογλου πριν ανακύψει το θέμα με την αιγιαλίτιδα» σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι προσπαθώντας να ρίξουν τους τόνους αναφορικά με την κλήση του κ. Μαυροειδή στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε σήμερα για την ανακοίνωση Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, επαναφέροντας το casus belli.
«Η Ελλάδα συχνά κάνει τέτοιες ανακοινώσεις για να προκαλέσει ένταση ή λόγω λαϊκισμού.Ο λαϊκισμός γι αυτούς προηγείται της αλήθειας. Έτσι είναι η απαίτηση και της κοινής γνώμης. Σε μας και η κοινή γνώμη έχει λογική. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων. Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων.
Οταν όμως η Ελλάδα επιχείρησε να προκαλέσει ένταση, τους δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Για τα 12 μίλα υπάρχει η απόφαση του Κοινοβουλίου μας. Αυτές οι αποφάσεις ισχύουν..Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί αν θα λύσουμε τα θέματα αυτά με τις συνομιλίες που είχαμε κάνει στο παρελθόν δηλαδή με διπλωματία, η με άλλον τρόπο».
Για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης, ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια». Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, συμπλήρωσε.
«Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε αναλυτικά και έκανε γνωστό ότι το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασ ητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.
«Το σχέδιο», όπως τόνισε, «είναι κλιμακωτά να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση». Αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα, όπως προσέθεσε, δείχνουν ότι η ορθή πολιτική κατά τη γνώμη μας είναι να μην κάνουμε «αφαίρεση δικαιωμάτων από τον εαυτό μας» εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία.