Με την Τουρκία να εμμένει στην τακτική των επικίνδυνων προκλήσεων, λόγω και έργω, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Ελλάδα δεν έχουν άλλο δρόμο από την συνεχή διπλωματική κινητικότητα και την ύψιστη ετοιμότητα επί του πεδίου.
Οι καθημερινές παραβιάσεις του FIR Αθηνών από οπλισμένα τουρκικά μαχητικά, οι υπερπτήσεις και οι σκληρές και επικίνδυνες αερομαχίες στο ανατολικό Αιγαίο, έχουν θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας την Πολεμική Αεροπορία, ενώ Πολεμικό Ναυτικό και Στρατός Ξηράς δεν σταματούν ούτε μέρα την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα.
Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» γνωρίζουν καλά πως ανά πάσα στιγμή οι προκλήσεις στον αέρα μπορεί να μεταφερθούν στη θάλασσα ή ακόμα και στη στεριά. Για το λόγο αυτό, ο Στρατός Ξηράς δεν σταματά ούτε μέρα να εκπαιδεύεται, ενώ έχοντας αναλάβει και το δύσκολο έργο της επιτήρησης των συνόρων, ενημερώνει για την παραμικρή κίνηση από τα απέναντι παράλια, με στόχο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρεθούν ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο σε περίπτωση ακραίας απόπειρας κλιμάκωσης.
Ήδη ο Στρατός Ξηράς πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες επιχειρησιακή εκπαίδευση σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, με βολές, πορείες και δράσεις προσαρμοσμένες σε κάθε απειλή, ενώ και το Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη πραγματοποιεί εκπαίδευση μέρα και νύχτα. Από τον Έβρο και τη Σαμοθράκη, μέχρι τη Λήμνο, τη Ρόδο και το Σύμπλεγμα της Μεγίστης, στελέχη και στρατεύσιμοι εκπαιδεύονται στα απαιτητικά σενάρια που έχουν καταρτήσει ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ.
Η άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» που πραγματοποιήθηκε από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, έδειξε ότι η χώρα μας στοχεύει και στην άμεση ενίσχυση νησιών σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας, τόσο με ανθρώπινο δυναμικό, όσο και με οπλικά συστήματα και υποστήριξη από αέρος. Γι' αυτό τα σενάρια που έχει διαμορφώσει η ΑΣΔΕΝ για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε όλα τα νησιά, περιλαμβάνουν τρόπους για την άμεση υποστήριξη σε περίπτωση επίθεσης.
Παράλληλά, με το πρόσφατο παρελθόν να έχει δείξει ότι η ακραία ένταση με την Τουρκία εκδηλώνεται στη θάλασσα, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Ίμια και η κρίση του 2020, οδηγεί το Πολεμικό Ναυτικό σε σχεδόν μόνιμη κατάσταση επιφυλακής. Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης έχει διαμηνύσει προς τα πληρώματα πως οι συνθήκες δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, αντιθέτως, απαιτείται συνεχής εκπαίδευση και μόνιμη παρουσία σε όλα τα κρίσιμα σημεία του Αρχιπελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι ασκήσεις που είναι σε εξέλιξη, «ΤΡΙΑΙΝΑ» στην περιοχή των Ψαρών αλλά και η τεχνική άσκηση «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ», με συμμετοχή υποβρυχίων του Στόλου. Στα μέσα του μήνα, θα ακολουθήσει η άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ» στα μέσα Ιανουαρίου, με τις μονάδες επιφανείας και τα υποβρύχια του Στόλου να βγαίνουν από τους ναυστάθμους και να αναπτύσσονται σε όλο το μήκος του Αιγαίου. Μάλιστα, στα σενάρια αναμένεται να συμμετάσχουν και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ οι κομάντο της ΔΕΠ αναμένεται να έχουν επίσης καθοριστικό ρόλο στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Έχοντας «κλειδώσει» με τον τρόπο αυτό το Αιγαίο, η Ελλάδα θέλει να προλάβει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια στη θάλασσα πριν καν εκτελεστεί, ενώ τα στελέχη διατηρούνται σε κατάσταση συνεχούς επαγρύπνησης και έτοιμα να δώσουν δυναμικές απαντήσεις, μέρα και νύχτα.