Πριν από περίπου ένα μήνα, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας,Εμμανουέλ Μακρόν, είχε προτείνει τη σύσταση Ευρωπαϊκού Στρατού.Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση του ήταν ότι στον πολυπολικό(πολλές υπερδυνάμεις) κόσμο που αναδύεται η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της αυτόνομα.Θετική στην παραπάνω πρόταση ήταν και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ,διευκρινίζοντας ότι η δημιουργία ενός τέτοιου στρατού δε θα επισκιάζει το ρόλο του ΝΑΤΟ στην ήπειρο.
Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ,Γενς Στόλτενμπεργκ,είχε εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τα αποτελέσματα της δημιουργίας Ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων.Τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει διασπορά πόρων και διαίρεση των διοικητικων δομών.Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας σε μία εποχή που οι προκλήσεις αυξάνουν και μεταβάλλονται συνεχώς.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ,Ντόναλντ Τράμπ,υπήρξε εξ αρχής αρνητικός.Εχθές με ανάρτηση του στο twitter δήλωσε:«Η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Στρατού δεν λειτούργησε πολύ καλά στον Α’ ΠΠ ή στον Β’. Αλλά οι ΗΠΑ ήταν εκεί για εσάς και πάντα θα είναι. Το μόνο που ζητάμε είναι να πληρώσετε το δίκαιο μερίδιο σας στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία πληρώνει 1% ενώ οι ΗΠΑ πληρώνουν το 4,3% ενός πολύ μεγαλύτερου ΑΕΠ-για να προστατεύσουν την Ευρώπη. Δικαιοσύνη!».
Σχόλιο:Η συνθήκη για την ίδρυση του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι κάθε μέλος θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ του σε αμυντικές δαπάνες.Όλες οι χώρες της ΕΕ που ανήκουν στη Συμμαχία,με εξαίρεση την Ελλάδα, έχουν αμυντικούς προϋπολογισμούς πολύ μικρότερους από το όριο που έχει θέσει το Σύμφωνο.Η χώρα μας καταβάλλει περίπου 5 δισ . ευρώ ετησίως για τις αμυντικές της ανάγκες,ποσό δηλαδή που ισούται με το 2,5% του ΑΕΠ της.Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών καταλήγει στη μισθοδοσία του προσωπικού,δεδομένου ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις,ελέω Τουρκίας, είναι από τις μεγαλύτερες αριθμητικά της ηπείρου.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δίκιο σχετικά με τη συνεισφορά των ευρωπαίκών κρατών στο ΝΑΤΟ.Οι δηλώσεις του, ωστόσο,καταδεικνύουν την πραγματική στρατηγική της χώρας του καθώς οι ΗΠΑ μέχρι και το λιώσιμο των πάγων στον αρκτικό κύκλο έχουν ζωτικό συμφέρον να παραμένουν η κυρίαρχη δύναμη στην ευρωπαϊκή ήπειρο.Εμπόδιο σε αυτό,πέρα από τη Ρωσία,θα ήταν μόνο ένας ισχυρός ευρωπαίκός στρατός και για αυτό το λόγο ζητά την ενίσχυση του ΝΑΤΟ όπου η Αμερική έχει τον πρώτο λόγο.