Σε προκαταρκτική συμφωνία κατέληξαν Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις χρηματικές αποζημιώσεις που θα καταβάλει το Λονδίνο για να καλύψει τις ειλημμένες υποχρεώσεις του απέναντι στο μπλοκ, σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», η Βρετανία αποδέχτηκε εκκρεμότητες που φτάνουν έως και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως οι καθαρές πληρωμές θα μπορούσαν να είναι λιγότερες από 50 δισεκ. και θα γίνουν σε βάθος πολλών δεκαετιών. Για διαζύγιο έως και 50 δισεκ. ευρώ κάνει λόγο το BBC.
Το προσχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος τη Δευτέρα στη συνάντηση της βρετανίδας πρωθυπουργού Μέι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι διαπραγματεύσεις εν τω μεταξύ συνεχίζονται.
Το ύψος των αποζημιώσεων αποτελεί ένα από τα κυριότερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Την άνοιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υπολογίσει πως η Βρετανία θα πρέπει να καταβάλει περίπου 60 δισεκ. ευρώ, όμως τον Σεπτέμβριο η κ. Μέι προσέφερε δημοσίως μόλις 20 δισεκ ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα όμως η βρετανική πλευρά φαίνεται να έκανε σειρά υποχωρήσεων, υπό τον φόβο ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 14-15 Δεκεμβρίου οι 27 εταίροι δεν θα δώσουν το «πράσινο φως» για μετάβαση της διαπραγμάτευσης στην επόμενη φάση, που θα αφορά τη μεταβατική περίοδο ως το 2021 που έχει ζητήσει το Λονδίνο και την κρίσιμη μετά-Brexit εμπορική σχέση των δύο πλευρών.
Ωστόσο, ακόμα κι αν Μέι και Γιούνκερ σφραγίσουν τη συμφωνία τη Δευτέρα, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου η Ένωση θα επιτρέψει την μετάβαση στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, καθώς απομένει άλυτο το «αγκάθι» της Ιρλανδίας
Το Δουβλίνο έχει καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένο να μπλοκάρει τη μετάβαση της διαπραγμάτευσης στην επόμενη φάση εάν υπάρχει κίνδυνος επαναφοράς μίας «σκληρής» μεθορίου με τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.