Οι κινήσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για σύναψη ξεχωριστής συμφωνίας ανάμεσα στο ψευδοκράτος και τα Ηνωμένα Έθνη για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ έπεσαν στο κενό. Η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε την πρόταση για χωριστή συμφωνία που θα διέπει το καθεστώς της ειρηνευτικής δύναμης (SOFA). Η Κίνα παίρνει θέση στο θέμα και ξεκαθαρίζει πως δεν αλλάζουν οι κανόνες όσον αφορά στην εκτέλεση των εργασιών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Ο πρέσβης της Κίνας, στη Λευκωσία, Λιού Γιαντάο, μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε στο θέμα του καθεστώτος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επικαλέστηκε πληροφόρηση της Κίνας, η οποία, όπως είπε, συντονίζεται με τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, για να σημειώσει ότι «η Γραμματεία έχει απορρίψει τη λεγόμενη συμφωνία SOFA» για την ειρηνευτική δύναμη.
Είπε ακόμη ότι «υπάρχουν ήδη κανόνες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την εκτέλεση των εργασιών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ». Η θέση μας, συνέχισε, είναι ότι πρέπει να τηρούνται οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Σε γραπτή δήλωση της πρεσβείας, η οποία είχε σταλεί στο ΚΥΠΕ, αναφέρεται ότι «δεν ενημερωθήκαμε από τη Γραμματεία του ΟΗΕ ότι σκοπεύει να υπογράψει συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων με την περιοχή της "Βόρειας Κύπρου". Υπάρχουν ήδη σαφείς κανονισμοί των ΟΗΕ για την υπογραφή τέτοιων συμφωνιών για το καθεστώς των δυνάμεων με τις χώρες υποδοχής. Η κινεζική πλευρά υποστηρίζει ότι το εάν θα υπογραφτεί σχετική συμφωνία εξαρτάται από τους υπάρχοντες κανονισμούς του ΟΗΕ, και ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η θέση και η βούληση της Κυβέρνησης της Κύπρου».
Ο πρέσβης Λιού τοποθετήθηκε και στο θέμα της αποδοχής του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Είπε πως η Κίνα ζήτησε πληροφόρηση από το Ουζμπεκιστάν για το όλο θέμα και ανέφερε πως αυτό που γνωρίζει είναι ότι τα κράτη μέλη θεωρούν ότι στον οργανισμό συμμετέχουν κυρίαρχες χώρες «για αυτό δεν συμφώνησαν ότι η περιοχή της βόρειας Κύπρου θα μπορούσε να συμμετάσχει στον οργανισμό» είπε, αναφερόμενος στα κατεχόμενα, ενώ σημείωσε ότι «ποτέ δεν τροποποιήθηκε το καταστατικό του οργανισμού». Αναφέρθηκε ακολούθως στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των οποίων το βόρειο, κατεχόμενο τμήμα δεν αναγνωρίζεται ως «κυρίαρχη χώρα» και ως εκ τούτου «δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στον ΟΤΚ», όπως είπε.
Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση της Πρεσβείας, αναφέρεται ότι ορισμένα κράτη μέλη του ΟΤΚ έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών. Η Κίνα παρακολουθεί στενά το Κυπριακό και τηρεί εξαρχής μια αντικειμενική και δίκαιη στάση, υποστηρίζοντας όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, προστίθεται. «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα έχει διαδραματίσει και είναι πρόθυμη να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο για να διευκολύνει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού εντός του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας» καταλήγει.
Επιμένει ο ΓΓ του ΟΤΚ: Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Πόστασι (πηγή ΓΤΠ) δημοσιεύει δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, Κουμπανιτσμπέκ Ομουραλίγιεβ, ο οποίος ανέφερε πως η αποδοχή του ψευδοκράτους ως μέλος-παρατηρητής του ΟΤΚ είναι πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλο τον κόσμο. Υποστήριξε ότι η αποδοχή της «ΤΔΒΚ» ως παρατηρητής στον ΟΤΚ είναι ένα σημαντικό βήμα για την προσέγγιση των τουρκικών κρατών και ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου. Ανέφερε δε ότι «όπως και με τις άλλες χώρες πλήρη μέλη και παρατηρητές, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ΤΔΒΚ για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη τόσο στην περιοχή μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».