Υποχωρεί σε σημαντικό βαθμό η Λευκωσία και φαίνεται να αποδέχεται τα τετελεσμένα των Τούρκων για το ζήτημα των υδρογονανθράκων, παραδίδοντας ένα μερίδιο της τάξεως του 30% στους Τουρκοκυπρίους.
Η επιθετική στρατηγική της Άγκυρας έχει δημιουργήσει μια κρίση άνευ προηγουμένου στην περιοχή, ενώ παράλληλα σημαντικές δυνάμεις που εμπλέκονται στους ενεργειακούς σχεδιασμούς όπως οι ΗΠΑ, δεν αντιδρούν και αφήνουν την Άγκυρα να δρα ανεξέλεγκτα, απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
Η υποχώρηση της Λευκωσίας σηματοδοτεί την αρχή μιας ήττας για την ελληνική πλευρά και για κανένα λόγο δεν πρέπει να προχωρήσει σε υλοποίηση η πρόταση του Κύπριου προέδρου Αναστασιάδη. Η τακτική του κατευνασμού και των υποχωρήσεων δεν οδηγεί πουθενά και έχει φτάσει εδώ και καιρό η ώρα για πράξεις.
Ενώπιον του Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκεται η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αναφορικά με τη διαχείριση του φυσικού αερίου. Η πρόταση προβλέπει δυνατότητα στους Τ/Κ για άμεση άντληση εσόδων από το φυσικό αέριο, μόλις αρχίσουν να ρέουν λεφτά στο Ταμείο Υδρογονανθράκων με την προϋπόθεση ότι εν τω μεταξύ η Τουρκία θα συναινέσει στον καθορισμό της ΑΟΖ της με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η αναγνώριση της ΚΔ από την Τουρκία είναι το βήμα που προφανώς προϋποθέτει, επίσης, η αντιπρόταση Αναστασιάδη. Σύμφωνα με την ενημέρωση που φτάνει στο Προεδρικό, η Άγκυρα έχει ενημερωθεί για το θέμα από τον Τ/Κ ηγέτη, χωρίς ακόμα να κοινοποιήσει τις σκέψεις της για την αντιπρόταση Αναστασιάδη. Σε προχθεσινή ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους εντύπων ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε τα μέρη της πρότασης που κατέθεσε στον Τ/Κ ηγέτη στην άτυπη συνάντησή τους της 9ης Αυγούστου:
- Σύσταση μηχανισμού ενημέρωσης της τ/κ κοινότητας για τις αποφάσεις και εξελίξεις στη διαχείριση του φυσικού αερίου.
- Δημιουργία συνδεδεμένου με το Ταμείο Υδρογονανθράκων τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο να καταλήγει το μέρος των εσόδων από το φυσικό αέριο που θα αναλογεί στους Τ/Κ. Όπως είναι γνωστό, το μερίδιο αυτό αναμένεται να αναλογεί σε ποσοστό 30%.
- Δικαίωμα ανάληψης από τον τ/κ λογαριασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο μετά το 2022, οπότε και αναμένονται τα πρώτα έσοδα του κράτους από το φυσικό αέριο. Πρόκειται για ουσιαστικό βήμα υποχώρησης της ε/κ πλευράς σε ένα διαπραγματευτικό χαρτί που κρατούσε ενόψει ενός νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό. Σύμφωνα με την ανάλυση του Προέδρου, η διαχείριση φυσικού πλούτου είναι θέμα κυριαρχίας για το κράτος και γι’ αυτό δεν θα μπορούσε να αναγνωριστεί τέτοιο δικαίωμα στη μη αναγνωρισθείσα διεθνώς «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».
- Έναντι της ενεργοποίησης του τ/κ δικαιώματος συμμετοχής στα κέρδη από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του κράτους, πριν από τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε ως προϋπόθεση η Τουρκία να συναινέσει στον καθορισμό της ΑΟΖ της με την Κύπρο.
Την ζήτησε γραπτώς
Η θετική προσέγγιση του Μουσταφά Ακιντζί έναντι της πρότασης Αναστασιάδη φαίνεται από το γεγονός ότι τη ζήτησε ,μετά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, γραπτώς.
Το non-paper Αναστασιάδη για το φυσικό αέριο στάλθηκε ακολούθως στον Τ/Κ ηγέτη, προκειμένου να μελετηθεί και από την Άγκυρα, η οποία είναι το μέρος που καλείται να λάβει αποφάσεις στο περιεχόμενο της πρότασης.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Ακιντζί, που κατατέθηκε τον Ιούλιο, ζητούσε από κοινού λήψη αποφάσεων για το φυσικό αέριο, ακριβοδίκαιο διαμοιρασμό των εσόδων, αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων επί του φυσικού πλούτου και στις δύο κοινότητες, και μη επηρεασμό της λύσης του Κυπριακού από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το φυσικό αέριο.
Όπως προκύπτει, από τις προτάσεις του κ. Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης δεν αποδέχεται μόνο την τ/κ πρόταση για από κοινού λήψη αποφάσεων, ωστόσο θέτοντας το ζήτημα του καθορισμού ΑΟΖ πριν από τη λύση του Κυπριακού, η αντιπρόταση δεν έχει πολλές πιθανότητες αποδοχής από την άλλη πλευρά, όχι τουλάχιστον χωρίς διαφοροποιήσεις.
Γιούνκερ προς Ακιντζί
Απαντητική επιστολή του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ προς τον Τ/Κ ηγέτη παραδόθηκε χθες στα κατεχόμενα, αναφορικά με την τ/κ πρόταση για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου. Αν και στον τ/κ Τύπο, προβλήθηκε ως θέση του κ. Γιούνγκερ η στήριξή του στην πρόταση του κ. Ακιντζί για συνδιαχείριση, το περιεχόμενο της επιστολής δεν φαίνεται να είναι ακριβώς αυτό, με βάση τα ρεπορτάζ στον τ/κ Τύπο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνγκερ δηλώνει στην επιστολή του ότι συμφωνεί με τη θέση οι υδρογονάνθρακες μπορούν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και να συμβάλουν στην ειρήνη.
«Ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι μέσα από μια περιεκτική λύση», αναφέρει ο κ. Γιούνγκερ προς τον κ. Ακιντζί. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε ακόμα την ικανοποίησή του για την άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών την 9η Αυγούστου.