Back to top

Αντιδράσεις στα Κατεχόμενα: «Πέφτει» χρήμα για νέο «προεδρικό-παλάτι» αλλά και για «το τζαμί του έθνους»

29/09/2022 - 15:07

Η ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος (Külliye) με τη νέα «βουλή», το νέο «προεδρικό» και ένα τζαμί στα κατεχόμενα θα ανέλθει στα 2 δισεκατομμύρια 497 εκατομμύρια ΤΛ, σύμφωνα με την Ντεταϊ που επικαλείται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σοζτζιού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της τ/κ εφημερίδας η εταιρεία «Siyah Κalem», την οποία η Σοζτζιού χαρακτήρισε «αγαπημένη του ΑΚΡ» θα αναλάβει το έργο και πως της ανατέθηκε κρυφά. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Σοτζιού, αποκαλύφθηκε ότι ο διαγωνισμός οργανώθηκε μέσω της διαδικασίας «21-b παζάρεμα» που προβλέπει ο νόμος περί δημοσίων συμβάσεων για έκτακτες καταστάσεις όπως οι σεισμοί, χωρίς προκήρυξη.

Με βάση τη σύμβαση που υπεγράφη στις 20 Ιουλίου, η διαδικασία κατασκευής, η οποία ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου, θα ολοκληρωθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2023.

Η έδρα της Siyah Κalem, η οποία είναι εγγεγραμμένη στο όνομα του Ahmet Cengiz Özdemir, είναι γειτονική με το σπίτι του Ταγίπ Ερντογάν στο Kısıklı της Κωνσταντινούπολης. Το κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 333 εκατομμύρια. Η εταιρεία κέρδισε πολλούς δημόσιους διαγωνισμούς και κατασκεύασε, ανάμεσα σε άλλα, το γήπεδο αθλητισμού στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου στην Άγκυρα, όπου ο Ερντογάν έπαιζε μπάσκετ με τους συμβούλους του. Ο διαγωνισμός έγινε εν κρύπτω και η σύμβαση υπογράφηκε για 10,6 εκατομμύρια ΤΛ.

Το έργο στα κατεχόμενα θα περιλαμβάνει το κτίριο της  «βουλής και του προεδρικού μεγάρου» αλλά και ένα χώρο πρασίνου, τον «εθνικό κήπο»  καθώς και τέμενος «το τζαμί του έθνους», που θα είναι σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες.

Η  πρώτη τοποθεσία, όπου θα ανεγερθούν τα κτίρια της «βουλής και του προεδρικού μεγάρου», θα καταλαμβάνει μία έκταση 187,455 τ.μ, ενώ η δεύτερη με τον «εθνικό κήπο»  και το «το τζαμί του έθνους»  μία έκταση 470,065 τ.μ. Αναφέρεται ότι ο «εθνικός κήπος» θα περιλαμβάνει αμφιθέατρο, παιχνιδότοπο και χώρο άθλησης, ενώ το «προεδρικό» θα περιλαμβάνει χώρο συνεδριάσεων και δεξιώσεων.

Οι πιο πάνω σχεδιασμοί του ψευδοκράτους προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων κυρίως από τις προοδευτικές δυνάμεις των κατεχομένων.

Πολίτες της αντιπολίτευσης την περασμένη Τρίτη βγήκαν στους δρόμους και έφθασαν στο σημείο που πραγματοποιούνται οι εργασίες για ανέγερση του «παλατιού» των κατεχομένων.

Οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν συνθήματα, όπως «Ελευθερία, όχι παρεμβάσεις», «Δεν θέλουμε κτηριακό συγκρότημα στην Κύπρο». Μάλιστα, ακτιβιστές κατάφεραν να εισήλθουν στο εσωτερικό του εργοταξίου, ενώ η αστυνομία των κατεχομένων προχώρησε στη σύλληψη δύο προσώπων.

Αντιπαραθέσεις και αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του «υπουργούς συγκοινωνιών και έργων», Ερχάν Αρικλί που επέκρινε όσους αντέδρασαν στην ανέγερση του νέου συγκροτήματος , ο οποίος έκανε αναφορά σε ομάδα δουλικών με ρίζες στο εξωτερικό που είναι ενάντια στην «τδβκ» και προσβάλλει αυτό το ιερό κράτος αποκαλώντας το «Ka-Ka-Te-Ce». Είναι, συνέχισε, πάντα ενάντια σε οποιοδήποτε έργο που θα κρατήσει την «τδβκ» ζωντανή και ριζωμένη. «Είναι ενάντια σε οτιδήποτε προέρχεται από την μητέρα πατρίδα εκτός από τα χρήματα».

Στην ανάρτησή του ο κ. Αρικλί είπε ότι αυτοί που αντιτίθενται στο ψευδοκράτος και την υφιστάμενη «βουλή» ανέφεραν ότι το κτίριο χτίστηκε εκεί που ήταν το εργοστάσιο τσιγάρων του Ελληνοκύπριου Διανέλλου, υποστηρίζοντας ότι οι κληρονόμοι του Διανέλλου, «που πήραν θάρρος από αυτό τον όχλο, προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ το 2012 και ζήτησαν την επιστροφή του κτηρίου της βουλής. Το θέμα βρίσκεται ακόμα στην ατζέντα του ΕΔΑΔ. Αν το ΕΔΑΔ αποφασίσει την επιστροφή του κτηρίου της βουλής στον Διανέλλο όπως έγινε στην υπόθεση Λοϊζίδου, μπορείτε να φανταστείτε την κωμική κατάσταση στην οποία θα περιέλθουμε;».

«Τι λες Είμαι και γω δουλικό από εξωτερικό;;» ανήρτησε ο Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος ήταν χθες στην διαμαρτυρία στο χώρο όπου ανεγείρεται το συγκρότημα.

Ο Ερχάν Αρικλί, έγραψε ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς και γνωστός τ/κ πολιτικός, πρέπει να σκέφτεται καλά πριν μιλήσει. Είμαι από αυτούς που θεωρούν περιττή την κατασκευή ενός συγκροτήματος και υποστηρίζουν ότι ο δρόμος για να έχει ισχυρή εικόνα η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψεευδοκράτος, δεν είναι μέσα από επιδεικτικά «δημόσια» κτίρια, αλλά με έναν «λαό» με υψηλό επίπεδο ευημερίας, του οποίου τα προβλήματα επιλύονται και η κοινωνική δικαιοσύνη απονέμεται, πρόσθεσε.

 Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι για να γίνει καινούργιο κτίριο «βουλής» πρώτα πρέπει να διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται και αν χτιστούν νέα κτίρια πρέπει να αντιπροσωπεύουν την Λευκωσία και τους δικούς της αρχιτέκτονες, μηχανικούς και εργολάβους.

Επέκρινε ότι αυτό το έργο γίνεται εν μέσω οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι μπορεί το δίκαιο και οι «θεσμοί» της «χώρας» να μην είναι σημαντικοί για τους «κυβερνώντες» αλλά είναι για τον ίδιο και τον κόσμο.

Η Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα ότι ο Τουντς Αντανίτ πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου μηχανικών και αρχιτεκτόνων δήλωσε ότι τα έργα που επιβάλλονται από το εξωτερικό είναι απαράδεκτα. «Δεν υποβλήθηκε καμία αίτηση θεώρησης στα 4 επιμελητήριά μας σχετικά με το έργο αυτό».

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χασάν Εσενταγλί, δήλωσε: «Αυτή η κατασκευή θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο ντροπής. Αυτή η κατασκευή είναι ενάντια στο νόμο,  είναι παράνομη».

Η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, Οζλέμ Γκουρκούτ ανέφερε: «Όταν δεν υπάρχουν φάρμακα, γιατροί και κρεβάτια στα νοσοκομεία, το αίτημα της κοινωνίας δεν είναι τα κτηριακά συγκροτήματα».

 Αντιδράσεις από κόμματα

 Το ΡΤΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι απορρίπτει τόσο την παρέμβαση όσο και το κτιριακό συγκρότημα, και θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να αποτρέψει μια τέτοια πρωτοβουλία.

 Το ΚΛ σε δική του ανακοίνωση αναφέρει ότι από την ημέρα που η κατασκευή του κτηριακού συγκροτήματος ήρθε στην ημερήσια διάταξη, το κόμμα τόνισε ότι η ανάγκη και η προτεραιότητα της χώρας «δεν είναι ένα κτηριακό συγκρότημα ή ένα προεδρικό και κοινοβουλευτικό κτίριο», ενώ βιώνεται μια τόσο βαθιά οικονομική κρίση.

Ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν νομικές υποχρεώσεις που πρέπει να τηρηθούν σχετικά με την κατασκευή του συγκροτήματος, σημείωσε ότι έχουν συναντηθεί και με τους «αρμόδιους φορείς» και ότι θα λάβουν νομική δράση εάν είναι απαραίτητο.

Πρόσθεσε ότι έχουν  γνωστοποιήσει τις προσδοκίες, τους «νόμους» και τους «κανόνες» που πρέπει να τηρούνται σε μια επιστολή προς την «προεδρία».

ΠΗΓΗ alphanews.live