Back to top

Ανησυχία στην Ευρώπη για τις τουρκικές εκλογές - Τι ετοιμάζει ο Ερντογάν;

11/05/2018 - 09:43

Σε πλήρη αναβρασμό βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη από το "καθεστώς" που αναμένεται να επικρατήσει στις τουρκικές εκλογές, αφού όλοι είναι πεπεισμένοι ότι οι εκλογές που ετοιμάζει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν θα είναι ούτε αδιάβλητες ούτε ελεύθερες.

Δεν είναι μόνο ότι γίνονται κάτω από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει το καθεστώς του ισλαμιστή προέδρου και που περιορίζουν δραστικά την ελευθερία έκφρασης. Είναι και οι διατάξεις του νέου εκλογικού που αφήνουν πολλά περιθώρια νοθείας. Αντιπροσωπεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συναντήθηκε με τα μέλη της αντιπολίτευσης της Τουρκίας για να διερευνήσει αν ο νέος εκλογικός νόμος μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών της 24ης Ιουνίου και εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει νοθεία.

Οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ σταχυολόγησαν τις εξής αδυναμίες” Ασφράγιστα ψηφοδέλτια: Στο νέο εκλογικό νόμο δίνεται η δυνατότητα κατά την καταμέτρηση να μην θεωρείται άκυρο το ψηφοδέλτιο που δεν βρίσκεται σε σφραγισμένο φάκελο.

Το μέτρο εφαρμόστηκε αρχικά στο δημοψήφισμα του 2017, άλλα τώρα πια είναι μέρος του εκλογικού νόμου. Μετακίνηση κάλπης: Δίνεται οι δυνατότητα στους υπευθύνους να μεταφέρουν τις κάλπες αν το κρίνουν αναγκαίο για να αντιμετωπίσουν προβλήματα χαμηλής προσέλευσης ιδίως στις Νοτιοανατολικές περιοχές. Μερικά ενδεικτικά στοιχεία που πραγματικά ανησυχούν τους εκπροσώπους του ΟΑΣΕ είναι ότι κατά το δημοψήφισμα του 2017, όπως αναφέρει το SCF (Stocholm Center of Freedom) επικαλούμενο δηλώσεις του αντιπροέδρου του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα).

Σε 1840 κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Σε 960 κάλπες όλα τα ψηφοδέλτια ήταν “ΝΑΙ” Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι για την αξιολόγηση της νομιμότητας του δημοψηφίσματος, εξέφρασαν πολλές επιφυλάξεις επισημαίνοντας ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες περιορίστηκαν.

Ο παρατηρητής του ΟΑΣΕ Τάνα ντε Ζουλουέτα, όπως αναφέρει το κατέληξε στο συμπέρασμα «Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε σε ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο οι βασικές ελευθερίες που ήταν απαραίτητες για μια πραγματικά δημοκρατική διαδικασία περιορίστηκαν εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες να προβάλουν τη θέση του στους ψηφοφόρους”.