Προβληματισμένος για την πορεία του Κυπριακού αλλά και για τον Τουρκικό αναθεωρητισμό εμφανίζεται σε συνέντευξη του στον "Φιλελεύθερο" ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα χαράζει και τις κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεράσει ο διάδοχος του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Διασφάλιση της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας.
Κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.
Αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων.
Διασφάλιση ενός λειτουργικού συστήματος διακυβέρνησης.
Διασφάλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραδέχεται ότι άλλο είναι να βιώνεις τη διαχείριση ως συνομιλητής και άλλο να παρακολουθείς εκ του μακρόθεν τα τεκταινόμενα. Στη συνέντευξη του απάντησε στην κριτική που δέχεται ότι ολοκληρώνει τη θητεία ως απορριπτικός και υποδεικνύει ότι ζουν με ψευδαισθήσεις όσοι πιστεύουν ότι με καλοπιάσματα της Τουρκίας μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.
"Όσοι πιστεύουν ότι μέσα από κινήσεις φιλίας είναι δυνατό να αλλάξουν τα δεδομένα, έχω την εντύπωση ότι ζουν με ψευδαισθήσεις, εάν παραμείνει η στρατηγική επιλογή της Τουρκίας να συμφέρεται ως συμπεριφέρεται ωσάν να είναι υπερδύναμη και να παρεμβαίνει είτε στην Κύπρο, είτε στο Αιγαίο, στη Συρία ή την Λιβύη ή το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μακάρι να ήταν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες οι συνομιλητές μας. Δυστυχώς αυτή είναι η Άγκυρα" επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Σε ότι αφορά τα ενεργειακά, ο Πρόεδρος τονίζει ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει σημαντικός παίχτης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπως και της Ευρώπης με αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή μας.