Στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της πρεσβείας του Σουδάν στο Ριάντ, Αλ Μουτάζ Αχμέντ Ιμπραχίμ, δήλωσε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με την ανοικοδόμηση του λιμανιού του νησιού Σουάκιν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στο Σουδάν στις 24 Δεκεμβρίου, δεν απειλεί την ασφάλεια των αραβικών χωρών και αυτό δεν έχει σχέση με την αντιπαράθεση μεταξύ της Αιγύπτου και του Σουδάν στο θέμα των περιοχών Χαλάιμπ και Σελάτιν.
Ο Ιμπραχίμ, σημείωσε πως οι εκφράσεις στο δημοσίευμα της εφημερίδας Ουκάζ της Σαουδικής Αραβίας πως "το Χαρτούμ παραχωρεί τη Σουακίν στην Άνκαρα. Το Σουδάν τείνει στην Τουρκία" αποτελούν προσβολή για το Σουδάν, την κυριαρχία της χώρας και το δικαίωμα της να συνάψει σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.
O Σουδανός αξιωματούχος δήλωσε πως το Σουδάν, συνάπτει ειρηνευτικές σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες προστατεύοντας το συμφέρον του λαού του, χωρίς να βλάψει την αραβική εθνική ασφάλεια όπως προσέχει στις εξωτερικές του σχέσεις.
Σχετικά με την μεταβίβαση του νησιού Σαουκίν στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Ιμπραχίμ Γκαντούρ είπε:
«Δεν πρόκειται για όλη την περιοχή, μόνο το νησί Σουακίν, θα παραχωρηθεί στην Τουρκία σαν πεδίο επένδυσης. Η συγκεκριμένη περιοχή η οποία είναι η αφετηρία του ταξιδιού του προσκυνήματος θα αξιοποιηθεί σαν ένας κοινός επενδυτικός χώρος και θρησκευτικού περιεχομένου και τουριστικού σκοπού».
Ορισμένα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης έκαναν αρνητικά σχόλια σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στο Σουδάν, ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών Γκαντούρ σχετικά με αυτά είπε: «δυστυχώς παρακολουθήσαμε ορισμένες αντιδράσεις από τον αιγυπτιακό τύπου. Μας παραξένεψαν αυτού του είδους αντιδράσεις. Από ό,τι φαίνεται υπάρχουν άτομα που δεν καταλαβαίνουν καθόλου το πως διαχειρίζονται οι σχέσεις μεταξύ των χωρών. Αν αυτή η επίσκεψη δεν ήταν πετυχημένη, δεν θα είχε προσελκύσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και δεν θα είχε απασχολήσει τόσο την επικαιρότητα».