Back to top

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Τρέχουν να προλάβουν Κίνα και Ρωσία στην κούρσα για τα υπερηχητικά όπλα – Βίντεο

30/04/2018 - 19:53

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στο αμερικανικό Πεντάγωνο η ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων από τις δύο άλλες υπερδυνάμεις του πλανήτη, την Κίνα και τη Ρωσία.

Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που, όπως τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, στο κογκρέσο, η ανάπτυξη τέτοιων όπλων και η αναχαίτιση των αντίστοιχων εχθρικών είναι η «πρώτη προτεραιότητα» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο κινεζικός στρατός διαθέτει το μόνο υπερηχητικό βλήμα που είναι γνωστό ότι είναι επιχειρησιακό, το DF-ZF, που το Πεντάγωνο έχει βαφτίσει WU-14. Το έχει δοκιμάσει μάλιστα επτά φορές και σύμφωνα με πληροφορίες έχει δραστικό βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα πενταπλάσια έως και δεκαπλάσια του ήχου. Λέγεται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το 2020, αν και πιστεύεται ότι το Πεκίνο θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια για να αναπτύξει πύραυλο που θα μπορεί να μεταφέρει αυτό το βλήμα.

Αλλά όπως και να ‘χει στην Ουάσιγκτον ανησυχούν για την πρόοδο των Κινέζων. «Η Κίνα έχει αναπτύξει ή μπορεί να αναπτύξει υπερηχητικά συστήματα για συμβατικά πλήγματα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της απειλώντας την ασφάλεια των ναυτικών δυνάμεων κρούσης μας με επικεφαλής αεροπλανοφόρα ή τις προωθημένες δυνάμεις μας», υπογράμμισε ο υφυπουργός Άμυνας Μάικ Γκρίφιν στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Στη Ρωσία από την άλλη ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε τον περασμένο Μάρτιο στο διάγγελμά του για την Κατάσταση του Έθνους διάφορα νέα οπλικά συστήματα, μεταξύ των οποίων έναν «ανίκητο» πύραυλο κρουζ και υπέρ-υπερηχητικούς πυραύλους που μπορούν να διαπεράσουν την αμερικανική άμυνα.

Οι πύραυλοι αυτοί με την κωδική ονομασία Kh-47M2 Kinzhal (στα ρωσικά σημαίνει «στιλέτο») εκτοξεύονται από αεροσκάφη, έχουν δραστικό βεληνεκές περίπου 2.000 χιλιομέτρων και σύμφωνα, πάντα, με τη Μόσχα, μπορούν να αναπτύξουν έως και δεκαπλάσια ταχύτητα εκείνης του ήχου.

Όσον αφορά στα υπερηχητικά βλήματα Avangard HGV, θεωρητικά εκτοξεύονται από διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους UR-100UTTKh ή RS-28 και μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση μεσούσης της πτήσης αποκρύβοντας έτσι τους στόχους τους μέχρι τη στιγμή που θα τους πλήξουν -γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα την αναχαίτισή τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ερωτηθείς σχετικά με τις αμερικανικές αμυντικές δυνατότητες έναντι των όπλων αυτών στη Γερουσία ο επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, πτέραρχος Τζον Χάιτεν, παραδέχθηκε ότι «δεν έχουμε καμία άμυνα που θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη τέτοιων όπλων εναντίον μας» κι ότι η μόνη άμυνα των ΗΠΑ είναι η απειλή απάντησης με πυρηνικά όπλα.

Και τι κάνουν οι ΗΠΑ όσο οι αντίπαλοί τους αναπτύσσουν τέτοια συστήματα; Η αλήθεια είναι ότι δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Εδώ και πάνω από μια δεκαετία κάνουν έρευνες για την υπερηχητική τεχνολογία και μάλιστα «τρέχουν» τρία διαφορετικά προγράμματα για υπερηχητικούς πυραύλους και βλήματα.

Οι ΗΠΑ ήταν από τις πρώτες χώρες που προχώρησαν σε δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου κρουζ και συγκεκριμένα του X-51 Waverider της Βoeing πριν από οκτώ χρόνια. Ενώ η πολεμική αεροπορία τους ανέθεσε πρόσφατα στη Lockheed Martin ένα συμβόλαιο αξίας έως και ενός δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη ενός υπερηχητικού πυραύλου.

Η διαφορά είναι ότι ενώ στο Πεντάγωνο ενδιαφέρονται για συμβατικά πλήγματα με τέτοια όπλα – αφού η κινητική τους ενέργεια αρκεί από μόνη της για την καταστροφή «δύσκολων» στόχων, Πεκίνο και Μόσχα εστιάζουν, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, στον εφοδιασμό τους με πυρηνικές κεφαλές ώστε να μπορούν να υπερκεράσουν την αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα, η οποία, όπως φοβούνται, έχει ανατρέψει τις ισορροπίες κι έχει ακυρώσει την αποτρεπτική ισχύ των δύο χωρών.