Την ελληνική παροιμία, οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται, θυμήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον τ. Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που ξαναβλέπω έναν πολύ καλό φίλο, και προσωπικό, αλλά κυρίως έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας. Στην Ελλάδα έχουμε μια παροιμία που λέει ότι οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα. Ήσασταν ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας στα δύσκολα», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον τέως Πρόεδρο της Γαλλίας.
Και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα είμαι χαρούμενος που σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και για τις πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης». Παράλληλα είπε για τον προσκεκλημένο του ότι «είναι ένας πολιτικός σε διαρκή επαγρύπνιση, με ένα πρόσημο, πολύ εμφανές στις ιδέες του, κοινωνικό και φιλοευρωπαϊκό πρόσημο. «Χρειαζόμαστε σήμερα να προσδιορίσουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε το κοινό μας, ευρωπαϊκό οικοδόμημα να μπορέσει δώσει απαντήσεις στο μεγάλο αίτημα για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αλλά ταυτόχρονα να δώσει απαντήσεις και για την ανάσχεση του ευρωσκεπτικισμού, του ακροδεξιού λαϊκισμού, που αποτελεί σήμερα πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο», είπε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός.
«Αγαπητέ Αλέξη», είπε ο Φρ. Ολάντ και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για όσα πέτυχε για τη χώρα του, ενθυμούμενος τη συνεργασία που είχαν το καλοκαίρι του 2015. «Εκείνη την εποχή είχατε να αντιμετωπίσετε μια μεγάλη πρόκληση», να πετύχει δηλαδή σε ένα πρόγραμμα βοήθειας και ήταν γνωστές οι πιέσεις που υφίστατο η Ελλάδα εκείνη την εποχή, πρόσθεσε.
«Μετά περάσατε όλα τα δύσκολα σημεία», συνέχισε ο κ. Ολάντ, «καταφέρατε ώστε να πετύχει η Ελλάδα καλά αποτελέσματα, (τώρα) η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη σήμερα με άλλα προβλήματα, όχι με εκείνο της Ελλάδας. Σήμερα ο νέο θέμα αφορά το μέλλον της Ευρώπης και η Αριστερά εδώ έχει ευθύνη για αυτό. Η Ευρώπη πρέπει να προοδεύσει, πρέπει κάποια κράτη, η Γαλλία αλλά και η Ελλάδα, να πάμε πιο γρήγορα».
Αλλιώς, τόνισε κλείνοντας ο Φρ. Ολάντ, η Ευρώπη μπορεί να μείνει για κάποιο διάστημα εγκλωβισμένη -«και αυτό μπορεί να το επιθυμούν οι Φιλελεύθεροι και άλλοι, αλλά Αριστεροί και Σοσιαλιστές δεν το επιθυμούν. Ο κίνδυνος για τους λαούς της Ευρώπης είναι να απομακρυνθούν απο την Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Ολάντ.
Ο γαλλικός Τύπος για την επίσκεψη Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα
Λίγες μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μοιάζει να θέλει να κεφαλαιοποιήσει τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα για να είναι βασικός πρωταγωνιστής στο γίγνεσθαι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, γράφει η Le Figaro. Η επιστροφή του στην πολιτική αρένα γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο αισθητή και η επίσκεψή του στην Αθήνα έχει τα χαρακτηριστικά ενός αρχηγού κράτους. Έγινε δεκτός από τέσσερις υπουργούς, υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς, καθώς και τον δήμαρχο της Αθήνας στην επίσκεψή του στον καταυλισμό του Ελαιώνα, τού παρατέθηκε δείπνο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ σήμερα συναντά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα επισκεφθεί τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και θα συναντήσει επιχειρηματίες.
Ο πρώην πρόεδρος δηλώνει ότι δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ την πολιτική σκηνή και κυρίως την ευρωπαϊκή του δέσμευση. Μέσω της ευρωπαϊκής διαβούλευσης ο Ολάντ θέλει πάνω απ’ όλα να διαδραματίσει έναν ρόλο στην αριστερά. Για αυτό το λόγο η 48ωρη επίσκεψή του στην Αθήνα αποτελεί μια σημαντική φάση στην εκστρατεία του για την επανάκτηση της εξουσίας. Πριν την επίσκεψή του κατέθετε στην εφημερίδα "Τα Νέα" το όραμά του για «την Ευρώπη του αύριο, που πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα, πιο μακριά και με λίγα κράτη μόνο», μία άποψη που υπερασπίσθηκε σε συζήτηση με γαλλόφωνους νέους, στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Εξέφρασε, επίσης, την άποψή του για τις οικονομικές πολιτικές που υπέστη η Ελλάδα και υπενθύμισε «τους κινδύνους των υπερβολικά φιλελεύθερων πολιτικών που οδηγούν στην άνοδο του λαϊκισμού». Αν και προς το παρόν δεν επιστρέφει επίσημα στην γαλλική πολιτική σκηνή, δεν διστάζει να φωτογραφηθεί ως μελλοντικός υποψήφιος, στο λιμάνι του Πειραιά για το εξώφυλλο του Paris Match.
Από την πλευρά της η Liberation γράφει ότι κατά τη διάρκεια της διάλεξής του στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι «εγκαταλείποντας την γαλλική Προεδρία δεν εγκατέλειψε την πολιτική ζωή, γιατί είναι η δέσμευσή του και θα το κάνει ως τη τελευταία του πνοή». Για την ώρα αναζητεί εμφανώς μια δεύτερη ευρωπαϊκή πνοή.
Συνοδευόμενος από τον πιστό πρώην υπουργό Οικονομικών του Μισελ Σαπέν, ο Ολάντ μετά τον Ομπάμα και τον Μακρόν ήρθε με τη σειρά του στο λίκνο της δημοκρατίας, εκθέτοντας τα σχέδια του για την Ευρώπη. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του έχει, μια γεύση που υπογραμμίζει τη συμμετοχή του σε δύο από τις κρίσεις που αντιμετώπισε κατά την πενταετή θητεία του: το ψυχόδραμα του πρώτου εξαμήνου του 2015, κατά το οποίο η Ελλάδα παρά λίγο να εξέλθει από την ευρωζώνη, και το μεταναστευτικό ζήτημα που δίχασε για αρκετούς μήνες τους Ευρωπαίους ηγέτες και επιδείνωσε τις εθνικιστικές αντιδράσεις.
Γίνεται αναφορά στην επίσκεψή του στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελαιώνα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δέχθηκε περισσότερο από ένα εκατομμύριο μετανάστες το 2015 και 2016, ενώ 50.000 βρίσκονται ακόμα στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά, αναμένοντας την έγκριση για να καταλήξουν στη βόρεια Ευρώπη. Δίπλα στους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υγείας, ο Ολάντ θέλησε «να δείξει αυτό που η Ευρώπη είναι ικανή να κάνει με τις αξίες, όπως την αλληλεγγύη που εφαρμόζεται εδώ», τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη όταν δραστηριοποιείται. Πριν από τη σημερινή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ολάντ δήλωσε ότι «ο Σύριζα βρίσκεται πλήρως στην ευρωπαϊκή αριστερά, όπως το αντιλαμβάνομαι». Αν και δεν φαίνεται να αναλαμβάνει ρόλο σε αυτή την ευρωπαϊκή εκστρατεία, ο πρώην πρόεδρος φαίνεται να θέλει να βοηθήσει στην ανασύνταξη του πολιτικού τοπίου σε αυτή την «Ευρώπη του μέλλοντος», καταλήγει η Liberation.