Back to top

Ακάρ: Οι Έλληνες να μάθουν από την ιστορία, ειδικά από το 1922

24/12/2022 - 19:09

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ συνεχίζει να προκαλεί. Μάλιστα, μιλώντας στην ετήσια ενημέρωση των συντακτών στην Άγκυρα είπε ότι η χώρα μας προκαλεί στο Αιγαίο και όχι η Άγκυρα.

«Παρά τη ρεαλιστική και ειλικρινή συμπεριφορά μας, η Ελλάδα δυστυχώς παρανόμως συνεχίζει τις προκλήσεις, κλιμακώνει την ένταση, τις επιθετικές ενέργειες και ρητορική της. Η Ελλάδα παρενόχλησε τα αεροπλάνα μας, που υπηρετούν σε προγραμματισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ, δύο φορές την τελευταία εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι όλοι οι σύμμαχοί μας έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων», σημείωσε ο Ακάρ.

«Αυτή η εχθρική της στάση δείχνει ξεκάθαρα ότι οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ έχουν γίνει αλαζονικές σε σημείο θράσους. Ήρθε η ώρα για το ΝΑΤΟ να βάλει τέλος σε αυτή της συμπεριφορά. Έχει δοθεί η απαραίτητη απάντηση στις πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας στο διπλωματικό και πεδίο μέχρι τώρα και θα δοθεί και στο μέλλον», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

«Όσοι θυσιάζουν τους πόρους της χώρας τους και την ευημερία του λαού τους για τα συμφέροντα άλλων χωρών και αυτοί που βασίζουν την πολιτική τους ύπαρξη στην εχθρότητα προς την Τουρκία, ξαναβρίσκονται στο προσκήνιο με τις προκλητικές τους ενέργειες και ρητορική. Ο γείτονάς μας, ο υγιής ελληνικός λαός, αυτούς τους ξέρουμε και οι δύο πολύ καλά. Η προσδοκία μας είναι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί να εγκαταλείψουν αμέσως τις αδιάλλακτες και προκλητικές στάσεις τους για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς, να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω του διαλόγου και να μάθουν από την ιστορία, ειδικά από όσα συνέβησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1922».

Τι είπε για την Κύπρο και την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Αναφορικά με την Κύπρο σημείωσε ότι «μιλάμε για δύο κυρίαρχα, ισότιμα και ανεξάρτητα κράτη. Το θέμα δεν είναι πλέον η ίδρυση αυτού του κράτους. Είναι θέμα αναγνώρισης αυτού του κράτους που έχει είδη συσταθεί».

Για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είπε ότι η Τουρκία δεν είναι κατά, «ωστόσο, περιμένουμε να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που υπέγραψαν στη Μαδρίτη, δηλαδή να κόψουν τις σχέσεις και την υποστήριξή τους με τους τρομοκράτες και να άρουν τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στην Τουρκία στις λίστες εξαγωγών τους, είναι τόσο απλό».

«Η πρόσφατη υποστήριξη στο PKK και το PYD στη Συρία, οι ισχυρισμοί ότι βλάπτουν τον αγώνα κατά του ISIS, την απομάκρυνση από τις ισορροπημένες προσεγγίσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, την άρση του εμπάργκο όπλων στη Νότια Κύπρο και τις προσπάθειες ορισμένων πολιτικών προσώπων (σ.σ. Μενέντεζ) στις ΗΠΑ να υπονομεύουν τις σχέσεις μας με εχθρικές συμπεριφορές, δημιουργεί αρνητική αντίληψη στην κοινή μας γνώμη. Αναμένουμε από τον στρατηγικό μας εταίρο, τις ΗΠΑ, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να διορθώσει κάποια θέματα», σημείωσε ο ίδιος.