Οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιορδανίας είπαν από κοινού ότι μία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα «θα φέρει μόνο περισσότερους θανάτους και βάσανα» και «απειλεί να προκαλέσει περιφερειακή κλιμάκωση». Οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε επίθεση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι έχει οριστεί η ημερομηνία για την επίθεση, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. «Σήμερα έλαβα μια λεπτομερή αναφορά για τις συνομιλίες στο Κάιρο, εργαζόμαστε συνεχώς για να πετύχουμε τους στόχους μας, πρώτα και κύρια την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας και την επίτευξη μιας πλήρους νίκης επί της Χαμάς», είπε τη Δευτέρα. «Αυτή η νίκη απαιτεί είσοδο στη Ράφα και την εξάλειψη των τρομοκρατικών ταγμάτων εκεί. Θα συμβεί, υπάρχει ημερομηνία». Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γίοαβ Γκάλαντ πρότεινε ότι τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για μια συμφωνία σχετικά με τους ομήρους, έξι μήνες μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.
Τα σχόλιά του έγιναν καθώς οι συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων και κατάπαυση του πυρός συνεχίστηκαν στο Κάιρο. Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, παρευρίσκεται επίσης στις συζητήσεις. Η παρουσία του υπογραμμίζει την αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ - τον κύριο σύμμαχο του Ισραήλ - για μια συμφωνία.
Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι ισραηλινές προτάσεις δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της Χαμάς, αλλά η ομάδα είπε ωστόσο ότι θα εξεταστούν. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση της κατοχής [Ισραήλ] και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει τίποτα νέο στις συνομιλίες του Καΐρου», είπε αξιωματούχος της Χαμάς, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Δεν υπάρχει ακόμη πρόοδος». Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη τη Δευτέρα, το Ισραήλ ανέφερε μια «εισροή ρεκόρ φορτηγών βοήθειας στη Γάζα, συνολικά 419». «Προειδοποιούμε για τις επικίνδυνες συνέπειες μιας ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα», δήλωσαν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β' σε κοινό άρθρο που δημοσιεύτηκε σε πολλές εφημερίδες.
Είπαν επίσης ότι ένα πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς πρέπει «να εφαρμοστεί πλήρως χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
«Ο πόλεμος στη Γάζα και τα καταστροφικά ανθρωπιστικά δεινά που προκαλεί πρέπει να τελειώσουν τώρα», δήλωσαν οι τρεις ηγέτες, ζητώντας «μαζική αύξηση» της βοήθειας προς τη Γάζα. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία -που συνορεύουν και οι δύο με το Ισραήλ- θεωρούνται βασικοί παίκτες στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η Χαμάς επιτέθηκε σε κοινότητες στα νότια σύνορα του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και κρατώντας ομήρους περισσότερους από 250. Το Ισραήλ λέει ότι από τους 130 ομήρους που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα, τουλάχιστον 34 είναι νεκροί.
Περισσότεροι από 33.000 κάτοικοι της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Η Γάζα λέγεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας, με την Oxfam να αναφέρει ότι 300.000 άνθρωποι παγιδευμένοι στο βορρά ζουν από τον Ιανουάριο με μέσο όρο 245 θερμίδες την ημέρα.
Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι παρεμπόδισε την είσοδο ή τη διανομή της βοήθειας στη Γάζα και κατηγόρησε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι δεν έλαβαν τη βοήθεια που επιτρέπεται στους ανθρώπους που τη χρειάζονται.